Újabb ország indít digitális valuta programot

A Központi Bank által kibocsátott digitális rial nem igényel bankközi elszámolást a vásárlók és eladók közötti tranzakciókhoz.

Új digitális pénz Iránban

Irán Központi Bankja (CBI) bejelentette, hogy június 21-én elindítja a digitális rial nyilvános pilot programját. Ez a pilot program a hazai mikrofizetéseket célozza meg, és a Kish-szigeten lesz elérhető a banki ügyfelek és a turisták számára.

A Kish-sziget mint szabadkereskedelmi övezet

A Kish-sziget – mely 92 négyzetkilométer területű – a Perzsa-öböl második legnagyobb szigete, és népszerű turisztikai célpont. A szigeten évente körülbelül 12 millió látogató fordul meg. A sziget szabadkereskedelmi övezetként működik, ezért számos ország turistái látogathatják vízum nélkül.

A digitális rial előnyei

A digitális rial – ellentétben az egyéb elektronikus pénzekkel – nem igényel bankközi elszámolást a vásárlók és eladók közötti tranzakciókhoz. A banki ügyfelek és turisták speciális szoftver segítségével egy vonalkódot beolvasva fizethetnek az árukért és a szolgáltatásokért.

„Az országban széles körben használt egyéb elektronikus pénzekkel ellentétben, amelyeket bankszámlákon keresztül és bankkártyákkal használnak, a digitális rial nem igényel bankközi elszámolást a vásárlók és eladók közötti tranzakciókhoz” – közölte a CBI. A digitális rial bevezetése megkönnyíti a fizetést, miközben növeli a tranzakciók biztonságát.

A digitális gazdaság alapjainak megteremtése

A rial egyik fő célja a digitális gazdaság fejlesztésének megalapozása és a fizetési rendszer igényeinek kielégítése. A CBI kiemelte, hogy a digitális rial javítja a mikrofizetéseket, növeli az ország fizetési infrastruktúrájának ellenálló képességét és stabilitását, valamint elősegíti új fizetési eszközök kifejlesztését.

„A fontos célok közé tartozik az ország fizetési infrastruktúrájának megerősítése és stabilitásának növelése, az elektronikus bankjegyek szerepének újrateremtése a kis összegű fizetésekben, új fizetési eszközök fejlesztése, valamint a magánpénzek elterjedéséből fakadó kockázatok kezelése” – közölte a CBI.

Az iráni kormány vegyes álláspontja

Az iráni kormány vegyes álláspontot képvisel a kriptovalutákkal kapcsolatban. Míg engedélyezi a kriptovaluták vásárlását és eladását, tiltja azok használatát áruk és szolgáltatások fizetésére. Irán 2018 óta szabályozza a helyi kriptovaluta bányászati piacot is. Az Egyesült Államok szenátorai – köztük Elizabeth Warren – szerint Irán kriptovaluta bányászai nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az USA számára, mivel lehetővé tehetik Irán számára az amerikai szankciók megkerülését.