Irán kihúzná a konnektorból a bányászok gépeit

Az iráni kormány szüneteltetné a kriptobányászok számára az áramellátást, amíg az új energiaárak bevezetésre nem kerülnek, áll a helyi hírügynökség az Iran Daily cikkében.

Hirtelen ugrás

Mostafa Rajabi Mashhadi az Iráni Energetikai Minisztérium egyik képviselője szerint az ország elektromos áram fogyasztásában egy 7%-os kiugrás tapasztalható egy-egy hónapos periódust vizsgálva.

Rajabi kiemelte, hogy a hirtelen változást összevetve az elmúlt évek hasonló időszakával nem a természetes fogyasztásnövekedés miatt keletkezett. Ennek köszönhetően az ország áramellátási rendszere könnyen instabillá válhat.

A minisztérium szerint a kilengés az országban tapasztalható növekvő számban jelen lévő kriptobányászoknak köszönhető, hozzátették, hogy meg fogják tenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák az esetleges áramellátási problémákat.

Rajabi nyilatkozata szerint a kripto bányászokat

“azonosítani fogják és az áramellátásukat le fogják kapcsolni”

egészen addig, amíg a kormány el nem fogadja a minisztérium javaslatát a kriptobányászatra fordított elektromos áram árának változtatására. Rajabi hozzátette, hogy azért van szükség ilyen lépésre, hogy az áramfogyasztás mértéke ne okozzon problémát a lakossági és vállalati felhasználók számára.

Valós árú elektromos áram elszámolást szeretne a kormány

Június 9-én az iráni energiaügyi miniszter helyettes sürgette, hogy a kriptobányászatra használt áram számlázásakor valós áron kellene kalkulálni vagy az exportra szánt áram árát kellene alapul venni.

Irán 2018-ban a medve piac ellenére is profitált a kripto bányászatból. Évente 1 milliárd dollárt költenek az elektromos áram valós piaci ára és a fogyasztók számára kiszámlázott összeg közti különbözet pótlására. Ezt a kedvezményes árat használják ki a bányászok a gépek üzemeltetésekor.

Az ország kriptobányászathoz fűződő viszonya nagymértékben pozitív irányba billent, mióta 2018 szeptemberében a bányászatot hivatalos iparágként ismerték el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük