Irán nyolc országgal tárgyal kriptopénz tranzakciók bevezetéséről

Irán állítólag nyolc országgal tárgyal arról , hogy pénzügyi tranzakcióikat kriptopénzben bonyolítsák le, jelentette az iráni Tehran Times január 28-án.

A cikk szerint Irán előrehaladott tárgyalásokat folytat Svájccal, Dél-Afrikával, Franciaországgal, az Egyesült Királysággal, Oroszországgal, Ausztriával, Németországgal és Bosznia-Hercegovinával és az országok képviselői már Iránban is tárgyaltak a kezdeményezésről.

Az még nem tisztázott, hogy a tranzakciókra melyik kriptopénzt használnák, de feltehetően egy saját nemzeti kriptopénzre fog esni a választás, amelynek szakaszos bevezetését a napokban szellőztették meg. A cikk megjegyzi, a kriptós tranzakciók elsődleges célja, hogy megkerüljék az Egyesült Államok által hozott szankciókat.

2018. novemberében az amerikai elnök visszaállította az iráni szankciókat miután Trump egyoldalúan felrúgta az országgal kötött atompaktumot.

Az amerikai adminisztráció szigorú büntetéseket helyezett kilátásba azon vállalatoknak, melyek megszegik a szankciókat: például december elsején a Huawei kínai telekom cég felsővezetőjét vették őrizetbe Kanadában külön amerikai kérésre, mivel a cég megszegte az iráni szankciókat.

Irán a napokban szellőztette meg egy állami stabilcoin bevezetését, melyet hivatalosan a februárban megrendezésre kerülő Electronic Banking and Payment Systems konferencián jelenthetnek be. A központi bank által kibocsátott riál fedezetű stabilcoin a SWIFT alternatívájaként funkcionálhat a nemzetközi tranzakciók terén. A SWIFT globális elszámolási hálózatot a szankciók következtében az iráni bankok nem használhatják.

Irán nem az egyedüli ország, ami a kriptopénzekre mint szankció-kerülő alternatíva tekint. A Venezuela által fejlesztett olajfedezetű petro célja az volt, hogy tisztába tegye az ország válságban lévő gazdaságát és megkerülje az EU és USA által hozott szankciókat. A kísérlet azonban csúfos kudarcnak tűnik elsőre és az ország lakosai inkább bitcoinba (a bitcoin vásárlás a múlt héten újabb rekordot döntött Venezuelában) és DASH-be menekítik értékeiket.

Oroszország pedig egy unióhoz hasonló gazdasági térség létrehozását tervezi Fehéroroszországgal, Kazahsztánnal, Örményországgal és Kirgizisztánnal közösen ahol az unió által kibocsátott digitális pénz lennek az elszámolási egység.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük