Irán most először kriptovalutával kerülte meg az amerikai szankciókat

Irán bejelentette, hogy hivatalos úton kriptovalutát használt az amerikai szankciók megkerülése érdekében.

Alireza Peyman-Pak, az állam kereskedelmi miniszterhelyettese ugyan nem árult el részleteket az importált árukról, azt viszont büszkén kijelentette, hogy “ezen a héten sikeresen leadták az első hivatalos importmegrendelést 10 millió dollár értékű kriptopénz fejében”. Hozzátette, hogy szeptember végére a digitális eszközök és az okos szerződések használata általánossá válik Irán külkereskedelmében.

Az Egyesült Államok 1979-ben szigorú gazdasági szankciókkal “büntette” Iránt az ország nukleáris programjára és a terroristáknak tartott szervezetekre hivatkozva. Azóta az állam nem tud hozzáférni a dollárban denominált globális pénzügyi rendszerhez, hogy külkereskedelmét problémamentesen lebonyolíthassa.

Ami a jelen helyzetet illeti, nem ez az első eset, hogy Irán a kriptovaluta szektorban talál menedéket. A Binance ugyanis elviekben az elmúlt hónapban az amerikai szankciók ellenére lehetővé tette az iráni állampolgároknak, hogy a platformján keresztül kereskedjenek. Felmerül tehát a gyanú, hogy a helyiek már jóval azelőtt kriptóhoz nyúltak, hogy a kormány úgy döntött volna, lépéseket tesz a technológia bevezetésére.

A hír egyébként rögtön azután érkezett, hogy a Cricle befagyasztotta az USDC eszközöket a Tornado Cash tárcáiban. Mindez pedig pusztán azért, mivel az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be a kriptomixer ellen, ami nem mellesleg számos kérdést felvetett a szólásszabadság és a magánélet védelmezői körében.

Irán egyelőre bővebb információt nem osztott meg sem partnerországairól, sem pedig a 10 millió dolláros tranzakció lebonyolítására használt kriptovalutáról.