Irán nem hivatalosan elismerte a kriptovaluta bányászatot

Az iráni Legfelsőbb Kibertér Tanácsának titkára hozta nyilvánosságra, hogy a különböző kormányzati minisztériumok iparágként tekintenek a kriptovaluta bányászatra, jelenti a helyi hírügynökség, az IBENA.

A Kibertér Tanács titkára, Abolhassan Firoozabadi a jelentésben kihangsúlyozza, a bitcoin és az altcoinok bányászatát elismerik a legfőbb kormányzati hivatalos szervek annak ellenére, hogy a hivatalos szabályozási keretrendszer még nem készült el.

Hivatalosan ugyan nem ismerte el a kriptovaluta bányászatot az ország, de nem hivatalosan a elismerő szervek között van az Információ- és Kommunikációtechnológiai Minisztérium, a központi bank, az Ipari, Bányászati és Kereskedelmi Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Gazdasági és Pénzügyi Minisztérium is.

A titkár a jelentésben kitért a szabályozás jelenlegi hiányára és megerősítette, a Nemzeti Kibertér Központ nevű szervezet már dolgozik a szabályozási keretrendszer kialakításán. Hozzátette, a kormány nemzeti kriptovaluta fejlesztését is mérlegeli.

Irán a nemzeti kriptovalutát elsősorban az Egyesült Államok pénzügyi és kereskedelmi szankciói miatt nehéz helyzetbe került ország likviditási problémáinak enyhítése miatt fontolgatja az iráni elnök, Hassan Rouhani.

Firoozabadi szerint a helyi szereplők és hatóságok együttműködése gyümölcseként legkésőbb szeptember végére elkészül a szabályozási keretterv.

Irán sok szempontból kecsegtető befektetési lehetőség az ipari méretekben bányászó vállalatoknak, de az otthoni bányászat mesterségét űzők is jövedelmezően vájárkodhatnak. Az ország a szankciók miatt megroggyant iráni fizetőeszköz, a riál miatt egyike a legolcsóbb elektromos áramot kínáló országoknak, mindössze 0.0092 USD/kWh-ra, azaz 2.5 forint az áramdíj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük