A muszlim országok megelégelték az amerikai szankciókat: közös kriptovalutát akarnak

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A muszlim országok kezdik megelégelni a dollár globális hegemóniáját: egy közös digitális valutát akarnak létrehozni. Erol Yarar, az International Business Forum, egy muszlim-fókuszú vállalkozói lobbicsoport elnöke szerint azt elégelték meg, hogy a dollár már nem mint a nemzetközi kereskedelem alapvalutája, hanem mint a „megtorlás eszköze” funkcionál.

Így Yarar szerint egy közös kriptovaluta elsődleges célja a muszlim államok körében az lenne, hogy véget vessen az amerikai hegemóniának a globális pénzügyi rendszerben.

“A dollár már nem csak egy egyszerű valuta, hanem a szankciók kivetésének eszköze lett” mondta Yarar. “Az IBF ezért idén rá akar térni a ‘monetáris pluralizmus’ megalkotására, hogy egy igazságosabb és egészségesebb kereskedelmi környezetet alakítsunk ki.”

Sok dologban igaza van Yararnak: a második világháború óta a dollár olyan erőssé és megkerülhetetlenné vált a pénzügyi rendszerben, hogy az Amerika számára óriási pénzügyi és politikai hatalmat biztosít a kisebb államokkal szemben.

A muszlim országok megelégelték az amerikai szankciókat: közös kriptovalutát akarnak

És bár ez már igaz volt az elmúlt években is, Donald Trump mostani döntése, miszerint újra gazdasági szankciókat fognak kivetni Iránra, arra késztette a muszlim vezetőket, hogy minél hamarabb új megoldás után nézzenek.

Néhány EU-s ország persze már kifejezte nem egyetértését az amerikai döntéssel kapcsolatban, és bejelentették, hogy továbbra is szeretnék megőrizni az iráni nukleáris alkut és az azáltal kialakított kereskedelmi kapcsolatokat. Ezért ún. ’special purpose vehicle’-öket fognak létrehozni; ezek használatával képesek a fizetési csatornákat úgy kialakítani, hogy abból az USA és a dollár teljesen kimaradjon. Erre az USA és Trump természetesen reagált már: szokás szerint fenyegetőzéssel.

De Irán is lépeseket tett már saját védelme érdekében: már be is fejezték egy államilag támogatott digitális valuta megalkotását, amivel ők is ki tudják játszani a szankciókat, amik főként az ország olaj- és szállítmányozási iparát támadják. A saját kriptovaluta kialakítása abban is segíteni fog, hogy nemzetközi fizetéseket indítsanak – ez ugyanis a SWIFT döntése miatt, miszerint elhagy az országot (erős amerikai hatásra) már egyre nehezebbé vált az országban.

Yarar pedig an Anadolu Agency-nek kifejtette, a muszlim országok követhetnék Irán példáját.

“Az USA elnyomja a pénzutalásokat, szankciókat osztogat, és krízist okoz más országokban a dollár használatával.”

A tervezett kriptovalutát pedig a vállalkozók, tőzsdék és országok közösen fogják felhasználni arra, hogy megfelelően árazzák a termékeket. Yarar szerint pedig nem csak egy kriptovalutát, hanem egy felsőbb pénzügyi intézményt is ki kellene alakítani – az IMF példáját követve.

“Ez az alap tud majd segíteni a gazdasági krízisben szenvedő országoknak. Elnevezhetjük Nemzetközi Iszlám Együttműködési Alapnak” javasolta Yarar.

Yarar tervei pedig több érdekes kérdést felvetnek. Jelenleg ugyanis számos olyan ország van, akik változó szinten, de amerikai szankciókat kénytelenek elviselni – többek között Kuba, Venezuela, Észak-Korea, Irán, Zimbabwe, Szíria, Oroszország vagy Jemen. Vajon az ő számukra is lehetséges lenne az, hogy egy kriptovaluta használatával megkerüljék ezeket a szankciókat?

Venezuela már el is kezdte, és elindította saját nemzeti kriptovalutáját, a petrot, míg Oroszország és Kína olyan blokklánc technológiába fektetnek be, amik alternatívát adhatnak a dollárral szemben.

Ledger Nano X - The secure hardware wallet

A kriptovaluták azért olyan hatásosak ugyanis a szankciókkal szemben, mert a legtöbb korlátozás kivitelezéséhez az USA-nak szüksége van a pénzügyi intézmények segítségére. A kripto azonban ezeket teljes mértékben kikerüli.

Ez pedig súlyos lehet az USA számára: rengeteg befolyását veszítheti el, ha nem tudja érvényesíteni azokat a gazdasági szankciókat, amikkel eddig elhallgattatta az országokat.

Egy probléma azért továbbra is akad: maguk a kriptovaluta tőzsdék is alkalmazkodhatnak az amerikai szankciókhoz. A Binance már felszólította a megmaradt iráni felhasználóit, hogy vegyék ki a pénzüket a tőzsdéről, és nem ők az egyetlenek – a Bittrex és a Bitmex is úgy döntött, hogy nem biztosítja szolgáltatásaikat az irániaknak.

Ti mit gondoltok, sikeres lehet az IBF terve egy muszlim országok által közösen kibocsátott kriptovaluta tekintetében?

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.