Iráni tábornok: kriptovalutákra lesz szükségünk a szankciók kikerüléséhez

Egy iráni tábornok a kriptovaluták használatáért állt ki Iránban, hogy így kerülje ki az ország a nemzetközi pénzügyi szankciókat.

Saeed Muhammad az iráni hadsereg Iszlám Forradalmi Gárda nevű ágának parancsnoka szerdán, egy konferencián jelentette ki, hogy Iránnak a kriptovalutákhoz kell fordulnia a nemzetközi tőkeberuházások támogatása érdekében.

“Követeljük egy kifinomultabb mechanizmus (árupiaci tőzsde) létrehozását a szankciók megkerülésére” – nyilatkozta. “A szankciók megkerülése érdekében olyan megoldásokat kell kidolgoznunk, ami támogatja a barterkereskedelmet és a kriptovaluták használatát a partnereinkkel.”

A hírt fárszi nyelven a Coinit.ir kriptomédia portál és közösségi oldal hozta le, a nemzetközi média a Telegrammon keresztül értesült. A Telegram különösképp népszerű online ‘gyülekezőhelye’ a közel-keleti térség kriptósainak és a Bloomberg korábbi jelentése szerint az egyik legbefolyásosabb üzenetküldő a régióban.

Irán közismerten Egyesült Államok és szövetségeseinek szankciója alatt áll. Ez jelenti az iráni vezetők egyéni szankcionálást, illetve pénzügyi és kereskedelmi szankciókat egyaránt. A szankciók célja az ország elszigetelése a külvilágtól és a globális pénzügyi rendszertől, ezzel megakadályozva a nemzetközi tőkeberuházások áramlását az országba, illetve hátráltatva a kereskedelmet a baráti országokkal.

Az Egyesült Államok még olyan iráni állampolgárok szankcionálását is kezdeményezte, akik bizonyítottan kriptovaluta tárcacímek tulajdonosai és ezek a címek ismertek.

A nemzetközi Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF), ami egy befolyásos kormányközi pénzügyi szervezet, frissen kiadott pénzügyi bűnözés elleni ajánlásában Iránt feketelistára helyezte amiért állítólag nem felel meg a terrorizmus finanszírozását korlátozó követelményeinek.

Az iráni kormány a szankciók ellensúlyozása miatt érdeklődik a kriptovaluták iránt. A kormány korábban dolgozott együtt blokklánc startupokkal a pénzügyi infrastruktúrája fejlesztése érdekében, és néhány iráni bankról is ismert, hogy pénzügyi támogatásban részesítenek nemzeti kriptovaluta fejlesztésre irányuló projekteket.

Kapcsolódó: