Írország megtiltja a politikai pártoknak szánt kriptoadományokat

Írország megtiltja a kriptoadományokat a politikai pártok számára az orosz beavatkozástól való félelem miatt.

Darragh O’Brien ír kormányminiszter megtiltja a helyi politikai pártoknak, hogy kriptovaluta adományokat elfogadjanak.

Az orosz beavatkozástól való félelemre hivatkozva az ír hatóságok új integritási szabályokat vezettek be, amelyek tiltják a kriptovaluták formájában küldött politikai adományokat. Az ország emellett szigorúbb szabályokat hozott minden külföldi kampányadományra vonatkozóan.

Vége a bitcoin támogatásnak Írországban

A közel két hónapja tartó háború egész Európában problémákat okoz. Az ellátási láncban keletkező gondok, az áruhiány, az egekbe szökő árak és persze a temérdek háborús halott mellett Oroszország akciói számos belpolitikai változást eredményeztek.

A legújabb példa erre Írországból érkezett, ahol a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy megtiltják a kriptovaluták használatát, már ami a közelgő választásokra szánt politikai adományokat illeti. Darragh O’Brien kormányminiszter többek között jelezte, hogy az ország fél egy esetleges orosz beavatkozástól.

Mindez több olyan, egyelőre nem bizonyított jelentés közepette történt, amelyek szerint egyes orosz oligarchák állítólag digitális eszközöket használnak arra, hogy elkerüljék a Nyugat által bevezetett szigorú szankciókat.

O’Brien elmondta, hogy módosításokat fog javasolni a 2022-es választási reformtörvényhez, hogy “védelmet nyújtson a rosszindulatú online beavatkozással szemben, miközben a politikai finanszírozásról szóló törvényeket is átdolgozza, hogy megakadályozza a külföldi beavatkozást abba, hogy hogyan támogatják anyagilag a pártokat vagy magánszemélyeket”.

A férfi elítélte az Ukrajna elleni háborút, mondván, hogy Oroszország akciói “dezinformációs háborút” indítottak el, ami rávilágít a “folyamatos fenyegetésekre, amelyekkel minden demokrácia szembenéz”.

Írország és a kriptovaluták

Az Ír Köztársaságnak eddig viszonylag pozitív volt a kapcsolata a kriptopénz-iparral. Tavaly, miután számos kriptopárti kezdeményezés jelent meg az Egyesült Államokban, a Wall Street-i óriás, a BNY Mellon elindította a digitális eszközök letétkezelési szolgáltatását Írországban.

Nem sokkal később olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a PayPal – amely nem is olyan régen lehetővé tette a felhasználók számára a kriptovaluták használatát – kriptopénz csapatot verbuvált az országban.

Két digitális eszköztőzsde is Írországba költözött. A Binance – a világ legnagyobb kriptokereskedési platformja – állítólag azt tervezi, hogy globális központot hoz létre az országban, míg a Winklevoss fivérek gondozásában működő Gemini engedélyt kapott az ország központi bankjától.