Ismerd meg Weeb McGee-t, a Yieldfarming.info alapítóját

Yieldfarming.info az első olyan kriptoeszközök közé tartozott, amely képes volt kikalkulálni, hogy mennyit hoz a hozam a konyhára.

Nappal John Lim egy átlagos techdolgozó New York City-ben, számítógépes programokat ír rendes munkaidőben. Éjszaka azonban Lim egy DeFi szuperhőssé válik, és megkezdi a bevetését Weeb McGee néven. Ez a titokzatos alteregó egy olyan személyt rejt, aki az elsők között volt, aki a decentralizált pénzügy egyik legnépszerűbb eszközét építette meg, a yieldfarming.info oldalt.
Az eszköz célja nagyon egyértelmű, képes kikalkulálni, hogy mennyire profitabilis az egyes DeFi ‘hozamaratás- yieldfarming’ protokollok használata. Lim számításai szerint az oldala nézettsége a csúcsidőszakban elérte a napi egy millió megtekintést, és ezzel Weeb McGee a DeFi ökoszisztéma egyik legnagyobb influencerévé vált.

A DeFi cégek türelmetlenül dorombolnak még máig az ajtaján, hogy listázza be őket is a weboldalra, befektetők kecsegtető ajánlatokat tesznek le az asztalára, hogy Lin csatlakozzon hozzájuk pénzügyi tanácsadóként, és még a weboldalának az üzemeltetésére is van támogatója.
Azt gondolom, hogy mára valamilyen szuperhős státusz alakult ki körülöttem.”

A DeFi hullám meglovagolása

A DeFi hozamok szépen kilőttek idén, miután a régi HODL-erek elkezdtek szép kamatbevételre szert tenni azáltal, hogy a pénzüket hitelezésre bocsátották olyan protokollokon keresztül mint a Compound, Aave és Maker. Júniusban aztán jött az áttörés azzal, hogy a Compound elkezdte a felhasználóit azzal jutalmazni, hogy ingyenes irányítói tokeneket osztogatott. Ezekkel a tokenekkel a felhasználók szavazhatnak a hálózaton végbemenő változtatásokról, vagy szép profitot hozva értékesíthetik azokat.

De mi is az a Yield-farming?

A név arra utal, hogy a felhasználók egy poolba adják be az erőforrásaikat, hogy maximalizálni tudják a hozamokat, csakúgy mint a terméshozamnál. „Nem túl sok, de legalább becsületes munka,” olvasható Lin weboldalán.
A mostani trend szerint a befektetők milliárd dollárokat öntenek olyan protokollokba, amik a yield farming elven működnek. Sorra jelennek meg az újabbnál újabb protokollok mint a YFI, YFII, azok különféle imitációi mint a YYFI és WIFEY.

weeb

Weeb bűnös eszköze

Lim néhány dapp-ot is írt még az év elején mellékszálként, de igazán akkor kezdett el foglalkozni a DeFI-vel, amikor ezeket az irányítói tokeneket kibocsátották. Ő az elsők között volt, aki képes volt kiszámolni, hogy a különféle DeFi hitelezői protokollok mennyi hozamot hoznak.
Eléggé agyafúrt dolog volt,” nyilatkozta Lim, aki kóreai-amerikai származású 20-as éveiben járó fiatalember. Miután a számításai eredményeit meglátta, szinte megszédült a számtól. „Miután megépítettem a modellt és az eszközt, rá kellett jönnöm, hogy ezt nem tarthatom titokban.” „Olyan érzés volt, mintha én nyomtattam volna a pénzt, és azt gondoltam, hogy ezt meg kell osztanom mindenkivel.”
Június 20-án Lim úgy döntött, hogy megosztja a felfedezését. Aztán július 19. után berobbant a dolog, miután több hozamaratás tokent is hozzáadott az oldalához. Lim azt mondja, hogy a weboldalának, amin semmilyen hirdetés sincs, és azok támogatásaiból tartja fenn, akiket gazdaggá tett, napi 1 millió látogatója is van. Átlagosan, miután a DeFi láz alábbhagyott, napi 100-200 ezer megtekintésre esett le a weboldal látogatottsága. Pár hónap alatt a weboldala a DeFI ökoszisztéma kötelező olvasmányává vált, és iránytűként szolgál az egész piacnak.

Sokak számára iránytű a yieldfarming.info

Nagyon értékes erőforrás a teljes DeFi közösségnek,” jellemzi Eric Conner, a Gnosis elemzője és az Eth Hub társalapítója.”Kilistázza számodra az összes yield-farming lehetőséget könnyen emészthető módon – mennyien vannak a pool-ban, mennyi a mostani APY, etc. Enélkül nagyon nehéz lenne ezt egyenként minden felhasználónak maga kiszámolni.
Annyira lenyűgözte Connert is Lim munkája, hogy pár hónapnyi támogatást ő is adott neki.

Weeb titokzatos élete

Még Lim legközelebbi barátai sem ismerik Weeb McGee-t. Nevében a ‘Weeb’ kifejezés azokra az érdekes fiatalokra utal a nyugati világban, akik imádják a japán kultúrát. A DeFi tele van ilyen arcokkal. Lim is bevallja, hogy ő is egy a sok közül.
Lim arra a kérdésre, hogy miért kezdett el ezzel a területtel foglalkozni, úgy válaszol, hogy már unta new-york-i elővárosi életét, és be akarta teljesíteni gyerekkori álmát, hogy szuperhős lesz egy fantasy világban.

Azonban egyre nehezebb Lim számára függetlennek maradni, és pénzügyileg leválasztani a dolgot. A yield farming ugyanis nagyon lukratív üzlet most. Egyre több a megkeresése, hogy csatlakozzon befektető cégekhez mint kereskedési tanácsadó, illetve cégek akarnak fizetni neki, hogy listázza az ő tokenjeiket is az oldalán. „Nagyon aggaszt ez a dolog, de most még tudom valahogy kezelni,” nehezményezi Lim.

Lim weboldala nyílt forráskódú, így bárki az interneten lemásolhatja, és sajátjaként használhatja fel. Ezt már meg is tették, leklónozták az oldalát, és csaló tokeneket hirdettek azokon. „Ez nagy károkat okozott a közösségben,” panaszkodott Lim. „Talán mégsem hoztam jó döntést, mikor nyílt forráskódúvá tettem az elején, talán meg kellett volna tartanom magamnak.”

Lim alteregóját egyre nehezebb kezelni saját bevallása szerint. „Néha úgy érzem, hogy két személyiséget kell egyként kezelnem.” Azok, akik Weeb McGee-ként ismerik, sosem találkoznak vele John Lim-ként. A barátai pedig nem ismerik a virtuális profilját, mert nem ebben a közegben mozognak. “Van valami szépség is a dologban, de minél tovább húzom, annál nehezebb.

Lim saját bevallása szerint is keresett pénzt a dolgon, de hogy mennyit, azt nem árulta el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük