Iszonyú évet zárt a HTC, a blokklánc telefonok se segítettek

Az egykori piacvezető okostelefon gyártó élt már meg jobb napokat is. Nyilvánosságra hozták a 2019-es bevételi adatokat. Ismét szörnyű évet zárt a HTC.

A vállalat hétfőn nyilvánosságra hozta a tavalyi év pénzügyi adatait. 2018 is kemény év volt a cég számára, de a 2019-es egyesen tragikus. A HTC bejelentette, hogy 2019-ben mindössze 333 millió dollár bevételük volt, ami azt jelenti, hogy 57,8%-os visszaesés történt az előző év 789 millió dollárjához képest. 2017-ben még 2 milliárd dollárt sikerült elérnie a vállalatnak. Ez azt jelenti, hogy mindössze 2 év alatt, 87%-kal csökkent a bevételük. Csak példaként megemlítve, az Apple az AirPods eladásából két hét alatt több bevételre tesz szert, mint a HTC okosórái tudnak összehozni egy év alatt.

A HTC bevétele: 8 éve zsinórban | Forrás: TechCrunch

A bevétel drasztikusan csökkenésének az az oka, hogy a tajvani vállalat felhagy a mobilgyártással (mely üzletág jelentős részét két évvel ezelőtt eladta a Google-nek) és a virtuális valóság (VR) fejhallgatókra illetve kiegészítők fejlesztésére összpontosít. Jelenleg még nem tudni, hogy a HTC mennyi pénzt is bukott tavaly decemberben, de 2019 októberéig közel 234,4 millió amerikai dollárt.

Tavaly a HTC jelentős változásokat eszközölt a mobilstratégiájában számos országban, ideértve Indiát is, amely a világ második legnagyobb okostelefon piaca. A HTC ugyanis már nem értékesít csúcskészülékeket az országban, ehelyett a középkategóriás telefonokra helyezi a hangsúlyt.

Szeptemberben a HTC új vezérigazgatója Yves Maitre lett. Egy interjúban Maitre elismerte, hogy az egykor ikonikus vállalat “leállította az okostelefon hardver fejlesztéseket.”

Az olyan cégek, mint az Apple, a Samsung és nem utolsó sorban a Huawei hihetetlen munkát végeztek a hardver fejlesztés terén. Mi inkább a virtuális valóság innovációjába fektetünk be”, nyilatkozta.

Mobilról a virtuális világba

Maitre elmondta, hogy a vállalat a VR fejhallgatókra, továbbképzésekre és oktatásra fog fókuszálni. Tavaly év végén piacra dobták a vállalkozók számára fejlesztett Vive Pro Eye fülhallgatót, amelyet a Facebook versenytársának szántak. A cég azonban nem hozta nyilvánosságra azt, hogy mennyit is adott el belőle. A Binance-el együttműködve létrehozták az Exodus 1 Binance okostelefont, mely a még 2018-ban kiadott Exodus mobil egy továbbfejlesztett változata. A készülékhez BNB natív tokent ajándékoztak a vásárlóknak. A társaság elindított egy 5G-os mobil hotspotot is azon felhasználók számára, akik még nem akarnak elköteleződni az 5G okostelefon mellett, de szeretnék élvezni a gyorsabb letöltési sebesség nyújtotta kényelmet.

Hiába nyitott a társaság a kriptovaluta-mobilok és az 5G felé, mégsem tudott jól szerepelni 2019-ben a HTC. Úgy tűnik, hogy a HTC a Sony-hoz hasonlóan inkább a virtuális valóság piacán szeretne maradandót alkotni. A probléma csak az, hogy a Sony már hosszú évek óta a legnépszerűbb videojáték konzol, a PlayStation fejlesztője, míg a HTC ezen a területen alig rendelkezik kitettséggel.