Itt a 2020-as amerikai választás első hackertámadása: zsarolóvírussal tettek elérhetetlenné egy adatbázist

A 2020-as amerikai elnökválasztásról szóló hírek már eddig is hemzsegtek a potenciális választási csalások veszélyétől – így az első hackertámadásnak sem kellett sokáig váratnia magára. A Georgia állambeli Hall County számos adatbázisát tették elérhetetlenné a hackerek egy zsarolóvírussal, köztük a távollévők szavazatának igazolásához szükséges szavazói aláírások adatbázisát is.

Manuálisan kell ellenőrizni a szavazatok egy részét az amerikai választás során Georgiában

Hall County vezetősége először csak a telefonhálózatok ideiglenes problémáját jelentette be a zsarolóvírusos támadással kapcsolatban. Azonban szépen lassan kiderült, hogy ennél jóval szélesebb körben érintette a rendszereiket a támadás. Bizonyos email- és fizetési rendszerek adatbázisai is elérhetetlenné váltak. Sőt, még a rendőrség adatbázisai közül is néhány, pl. a jelenleg bebörtönzött bűnözőkkel kapcsolatos adatok is kompromittálódtak. Az elkövetőkről egyelőre nincs információja a hivatalnak.

A Gainesville Times cikkéből derült ki végül az, hogy az egyik, a 2020-as amerikai elnökválasztással kapcsolatos rendszerük is megszenvedte a támadást. Az adatbázis, ami a távollévő szavazók aláírását igazolja, szintén használhatatlanná vált a zsarolóvírusos támadás következtében. Ez pedig azt jelentette, hogy az amerikai választás során leadott szavazatok ellenőrzéséhez a megyében csak az állami adatbázisokra, illetve manuális, kézi ellenőrzésre tudtak támaszkodni. Ez elsőre nem tűnik olyan nagy problémának, hiszen csak a távollévők szavazatai voltak érintettek az ügyben. Azonban Hall County az egyik legnagyobb megye Georgiában. A 200 ezres lakosság esetében pedig október 12-ig csaknem 26 ezer szavazócédulát küldtek ki.

A zsarolóvírusok 2020-ban egyértelműen rekordokat döntögetnek. Áldozataik pedig a világ minden szegletéből és szektorából kerülnek ki – legyen szó angol futballklubról, a Canon fényképezőgép gyártóról vagy Srí Lanka szigetéről. A zsarolóvírusos támadások során a hackerek teljes rendszereket tudnak megbénítani és elérhetetlenné tenni, ameddig a kért váltságdíj (általában bitcoinban) nem kerül megfizetésre.

Az amerikai elnökválasztással kapcsolatban, amelyre november 3-án fog sor kerülni, már így is rengeteg kritikát fogalmaztak meg. A jelenlegi járványhelyzetben (főként az amerikai megbetegedési számokat tekintve) a szavazatok levélben történő leadása sokkal jelentősebb szerepet játszik, mint bármelyik korábbi szavazás esetén. Főként Donald Trump amerikai elnök kritizálta ezeknek a levélben leadott szavazatoknak a validitását, míg szerinte a távollévők által leadott szavazatok (aminek működési mechanizmusa majdnem teljesen megegyezik az előbbivel) teljesen rendben vannak.