Itt a bomba: a SEC jóváhagyott két bitcoin ETF-et

A VanEck és a Bitwise két bitcoin ETF-ét is jóváhagyta a SEC miután egy szombati krízismeetingen erről egyeztek meg a bizottsági tagok.

Egy drámaian hirtelen döntés eredményeképp az Egyesült Államok Tőzsde- és Értékpapírfelügyeleti Hatósága (SEC) nem egy, hanem egyenesen kettő bitcoin-alapú tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyása mellett döntött. A következő hónap elején indulhat a Bitwise Asset Management és a VanEck befektetési vállalat bitcoin ETF-e.

A hirtelen jött április elsejei jóváhagyás 6 hónapnyi kálvária végére tesz pontot miután a SEC zsinórban dobott vissza legalább hat bitcoin ETF kezdeményezést: többségében az alapos hatásvizsgálatot hiányolta és kijelentette, a megfelelő döntés meghozásához több időre van szüksége. A legfrissebb halasztás március 29-én jött mikor a Bitwise ETF-ét terelte parkolópályára.

A bejelentésre pozitívan reagáltak a piacok és ahogy John McAfee is jósolta, 4000 dollárról 1 000 000  dollárra ugrott az árfolyam a bejelentést követő 10 perc alatt.

Mi okozhatta a hirtelen pálfordulást?

A döntést ugyanakkor csak az elmúlt órában hozták nyilvánosságra miután Jay Clayton SEC elnökkel az élen a bizottsági tagok egy krízismeetinget tartottak a hétvégén. A meetingre állítólag azért került sor, mert egy nappal korábban Vitalik Buterin Ethereum alapító és Tone Vays kriptotrader-influenszer a twitteres Ripple trollhadsereg segítségével a bankok bojkottjára szólította fel az Internet Népét. A Reuters jelentése szerint Jay Clayton szombat reggel adta ki az ukázt a tagoknak, hogy egyszer és mindenkorra hozzák meg a döntést és zárják le a hosszúra nyúlt procedúrát.

Sokak szerint a döntés túl későn jött és az évben már nem lesz meg a félmilliárd dolláros BTC/USD árfolyam.

“Szerintem Clayton felsőbb utasításra, Trump mexikói falának megemelkedett építési költségeinek hatására volt kénytelen elfogadni az ETF-ket arra számítván, hogy a kriptósok adóbevételeiből tovább fogják tudni fizetni a munkálatokat.” kommentálta Takashi Nakamoto, az MIT migrációkutató professzora. “Egy ilyen hirtelen döntés egyben olyan jelzést is küld a piacok irányába, hogy a SEC kiszámíthatatlan pénzügy-szabályozási politikát folytat.”

A VanEck friss bitcoin ETF jelentkezését januárban adták be. A Bitwise február 15-én adta be a kérelmét azzal a feltétellel, hogy a SEC 45 napon belül elbírálja azt. A bizottság már akkor jelezte, a döntés meghozatalához kihasználja a törvény által biztosított 90 napos keretet.

A Mars expedícióról 8 év után a napokban visszatért Satoshi Nakamoto bitcoin feltaláló üdvözölte a döntést és röviden kommentálta a friss fejleményeket: “Boldog Bolondok Napját.”