Itt a kriptós válasz a Google kvantumfölényére

Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója és Andreas Antonopoulos is megszólalt az ügyben, hogy mi történik akkor, ha a Google valóban működő kvantumszámítógépet indít útjára. 

A héten bejárta a sajtót a hír, hogy a Google közel jár a kvantumszámítógép gyakorlati megvalósításához.

Ismeritek a viccet ugye?

  • Honnan lehet tudni, hogy létrehoztak egy kvantumszámítógépet?
  • Onnan, hogy kibányászták az összes bitcoint egy pillanat alatt.

Visszatérve a valósághoz, Buterin a Twitteren kommentálta, hogy mit gondol arról, hogy a Google elérte a kvantum fölényt, vagyis hogy egy kvantumszámítógép segítségével oldott meg egy matematikai számítást, ami különben több ezer évig tartana.

“Az egymondatos véleményem a történtekről, hogy a jelenlegi helyzet az igazi kvantumfölényhez képest viszonyítva olyan, mint a hidrogénbomba a nukleáris fúzióhoz képest. Ez lehet valóban egy bizonyíték a jelenség létezésére és a technológia erejére, azonban még nagyon messze vagyunk attól, hogy mindezt hasznos dolgokra is használhassuk majd.”

A bitcoin evangelista, Andreas Antonopoulos hasonló véleményen van a hír kapcsán.

“Hogy mi a hatása a bányászatra és a kriptopénzekre? Semmi. Igazából semmi sem fog történni. A kvantumfölény, ahogy a Google is leírta azt jelenti, hogy a kvantumszámítógép segítségével egy bizonyos fajtájú matematikai problémát meg lehet oldani. Ezek a matematikai problémák azonban nem azok, amiket a kriptopénzek bányászatakor használnak.”

Elméletben a kvantumszámítógépek segítségével nagyon fel lehet gyorsítani a komplex matematikai problémák megoldását, és így a bitcoin proof-of-work rendszerére valós fenyegetettséget jelenthetnek. A kvantumszámítások révén ugyanis vissza lehet fordítani a tranzakciókat és hozzá lehet elméletileg férni a privát kulcsokhoz is… majd egyszer talán a jövőben.