Itt a szombat és a Bitcoinbázis podcast: mai vendég Dr. Aczél Petra

Itt a hétvége, így ismét dübörög a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab (Bitcoin Rehab után szabadon). A műsor házigazdája Stier Kata jogász-blogger, akit már jól ismerhetnek az olvasóink, hiszen Kata hétről-hétre a mai világunkat leginkább befolyásoló, érdekes témákról számol be. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

A Bitcoin Kebab legfrissebb adásában Kata vendége Prof. Dr. Aczél Petra a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének igazgatója, professzor, jövőképesség és újmédia kutatója lesz, aki arról fog a kedves hallgatóknak mesélni, hogy a világon elsőként hogyan hozta létre az egyetem Jövőképesség Kutatóközpontja az ún. social futuring indexet, amellyel mérhetővé válik az egyes országok alkalmazkodóképessége a jövőbeli kihívásokhoz. A kutatóközpont munkatársai több évig dolgoztak a projekten, az OECD 36 tagországát vizsgálták meg, majd határozták meg azt, melyek voltak 2020-ban a jövőképesek. Talán sokak számára meglepő lehet, de az egyetem által felállított ranglistán Magyarország a 8. helyen végzett Lengyelországgal együtt. Az 1. helyezést Kanada kaparintotta meg, míg Japán az utolsó lett, hiába kiemelkedő a technológia és a digitalizáció szempontjából.

A professzorasszony azt is elmagyarázta, hogy egy ország akkor lesz sikeres a jövőben, ha a társadalom a jó élet feltételeit teljesíti. Hallhatunk majd a közgazdaságtanban régóta ismert Maslow-piramisról, a jövőbiztos társadalomról, a magyar oktatási rendszerről, a közösségi médiában mutatott viselkedésről, illetve a kriptovalutákat ért folyamatos kritikákról.

Ha Ti sem maradnátok le egy igazán izgalmas adásról, amely segítségével jobban megismerhetitek a mai társadalom problémáit, lehetőségeit, akkor hallgassátok meg az epizódot az Anchoron, de automatikusan terítésre kerül a Spotify-on és más podcast platformon is. A korábbi részek már elérhetők a YouTube-on is.