Itt az első cég, ami nem kér a bitcoin cash bányászadóból

A TAAL, egy kanadai kriptovaluta bányász, amely bitcoint (BTC), bitcoin casht (BCH) és bitcoin SV-t (BSV) bányászik. A cég most bejelentette, hogy nem akar többet a BCH láncon bányászni. A bejelentés nem meglepő, hiszen múlt héten látott napvilágot a hír, miszerint 12,5%-os bányászadót vetnének ki a BCH bányászokra.  

Semmi sem biztos, csak az adók és a halál

A Bitcoin Cash, amely 2017 augusztusában a Bitcoin hálózattól való szétválását kezdeményezte, a múlt héten bejelentette, hogy a bányászoknak a ​​bevételeik 12,5%-át gyakorlatilag adó formájában automatikusan egy alapba kell irányítaniuk. Ezt az alapot állítólag a BCH blokklánc fejlesztésére fordítanák.

Az új javaslat persze azonnal végigsöpört a szektoron. A legismertebb kriptofigurák, mint Vitalik Buterin és Charlie Lee is felszólaltak a felháborító ötlet ellen. A közösségi médiákat elárasztották a tiltakozó bejegyzések. Sokan képmutatónak nevezték a bányászpoolok döntését, mivel a BCH közösség nagy része támogatja a liberális ideológiát, amellyel nem összeegyeztethető az adózás.

Roger Vert, a BCH egyik legismertebb szószólóját mindenek lehordták, hiszen tavaly még azt mondta az állam által beszedett adókra hivatkozva, hogy “az adózás lopás. A TAAL bányászati ​​startup az első vállalat, amely nyilvánosan elutasította a Bitcoin Cash bányászati adót. A cég sajtóközleményében negatív érzelmeit fejezte ki a BCH láncon működő 5 legnagyobb kínai bányászpool kényszerítő intézkedésével kapcsolatban. Azóta Roger Ver Bitcoin.com-ja már kihátrált a nagy visszhangot kiváltó kezdeményezés mögül.

A TAAL azokra bányászpoolokra gondolt, ahol árva blokknak fogják minősíteni azon BCH blokkokat, amik után nem fizették be az adót. Az árva blokkok azt jelentik, hogy nem lesznek belefoglalva a Bitcoin Cash blokkláncába, tehát azok a bányászok, akik kibányászták őket blokkjutalom nélkül maradnak.

Már az adó megnevezése is nevetséges, hiszen ‘kötelező finanszírozási tervnek’ hívják. A TAAL kijelentette, hogy az adó értékpapírjogi kérdéseket és trösztellenes aggályokat okozhat sok olyan szervezetnél, ahol BCH-t bányásznak. A cég hozzátette azt is, hogy ezek után abba szeretnék hagyni a BCH bányászatát és inkább a BSV-re és a BTC-re összpontosítanak.

Újabb Bitcoin Cash hard fork várható?

Számos BCH felhasználó aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez az adóügyi vita a népszerű blokklánc újabb hard forkját hozhatja el. A Bitcoin Cash először a BTC-től vált ki a hírhedt blokkméret vita miatt 2017. augusztusban. A BCH támogatói ugyanis az alacsony tranzakciós díjak megtartásával a skálázhatóság növelését egy nagyobb blokkmérettel képzelték el. A Bitcoin támogatói ellenezték a blokkméretének növelését és a keserű vita végül a hálózat szétszakadását eredményezte.

Több mint egy évvel ezelőtt, a magát Satoshi Nakamoto-nak képzelő Craig S. Wright kiszállt a BCH projektből és 2018. november 15-én Wright elindította a Bitcoin SV-t.

A Bitcoin Cash jelenleg a Bitcoin hálózat hashrátájának kevesebb, mint 3%-át képviseli. Sok BCH támogató attól fél, hogy a kötelező finanszírozási terv a bányászok kivonulását eredményezheti a hálózatból. Ez viszont a biztonság csökkentését, illetve egy újabb hard fork eljövetelét okozhatja. Ugyan a bányászadót csak ez év november 15-ig kellene finanszírozni, a történelemben viszont ritkán fordult elő az, hogy egy kivetett adót visszavontak volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük