Itt az új kripto krízis: bank nélkül nem működik a bitcoin?

Egy óra alatt 5%-ot esett a bitcoin árfolyama, miután kiderült bajban van az egyik legnagyobb kriptopénzzel foglalkozó bank.

Egy óra alatt 5%-ot esett a bitcoin árfolyama

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A bitcoin árfolyama nagy pofont kapott, és már több, mint 5%-ot esett egy nap leforgása alatt. A kriptovaluta már 22 000 dollár környékén is járt, miután kiderült az egyik legnagyobb kripto ügyfelekre szakosodott pénzintézet, a Silvergate Bank egyre nagyobb zűrzavart okoz a piacon a működési problémáival.

Miközben a köztudottan kriptobarát Silvergate problémákkal küzd, a hagyományos bankok közül is egyre többen határolódnak el a szektortól. A héten több brit bank is csatlakozott az ország azon pénzintézeteinek egyre növekvő listájához, amelyek szigorítják a digitális eszközökre vonatkozó korlátozásokat. A HSBC Holdings és a Nationwide Building Society konkrétan betiltják a kriptopénzek hitelkártyával történő vásárlását a lakossági ügyfelek számára.

A bankok egyre ellenségesebb hozzáállása az utóbbi időben a kriptopénzekhez abból is ered, hogy egyre többször merül fel a gondolat, hogy a kripto eszközöket kihasználva játszák ki a nyugati szankciókat az oroszok. Egy friss elemzés arról számol be, hogy több kriptotőzsde is lehetővé teszi az oroszok számára, hogy bankkártyájukat használják a peer-to-peer ügyletek során. Rávilágítottak arra is, hogy az utóbbi évben a Tether iránt megnövekedett az orosz érdeklődés.

Problémákkal küzd a Silvergate

A kaliforniai székhelyű pénzintézet, a Silvergate Capital Corporation egy kifejezetten kriptovalutákkal foglalkozó bank. A héten nyilatkozatot adtak ki, hogy nem tudják majd benyújtani a március 16-ra tervezett éves jelentést. A cég pénzügyi igazgatója azt nem kifejezetten részletezte, hogy milyen problémákkal küzd a bank, azonban, utalt arra, hogy olyan nehézségekbe ütköztek, ami a szokásos működést is akadályozza.

A Silvergate, amely 2022 negyedik negyedévében 1 milliárd dolláros veszteséget jelentett az FTX megszűnése miatt, jelenleg értékeli a közelmúltbeli kiadások hatását. A bank számára nem indult a legjobban a 2023-as év. Alkalmazottainak már mintegy 40%-át elbocsátotta, és több projekttel is kénytelen volt teljesen felhagyni.

A megjelent hírekre a befektetők sem reagáltak túl jól. Válaszként a cég részvényei közel 32%-ot estek a bejelentést követően már a zárás utáni kereskedésben is.

A Silvergate szorosan kötődik a kripto szektorhoz

Mivel a Silvergate problémái széles körben érezhetőek az egész kriptoiparban, az iparág résztvevői gyorsan reagáltak. Nem sokkal a bejelentés után a tőzsdén is jegyzett Coinbase nyilatkozatot adott ki, miszerint a továbbiakban nem fogadnak el és nem kezdeményezhetnek kifizetéseket az ügyfelek a Silvergate felé vagy onnan. Kiemelték azt is, hogy a vállalat a továbbiakban nem fogja a Silvergatet banki partnerként használni a Coinbase Prime ügyfelei számára, ami az intézményi partnereket kezeli.

A LedgerX – kriptovaluta származtatott kereskedésre szakosodott platofrm a közelmúltban már meg is szakította a kapcsolatot a Silvergate-tel, és azt tanácsolta az ügyfeleknek, hogy ne teljesítsenek belföldi elektronikus átutalásokat a bank felé. A Silvergate helyett azt javasolták, hogy használják inkább a Signature Bankot.

Több elemző azonban nem frusztrált tulságosan a Silvergate problémái miatt. Úgy vélik ugyanis iparági szakértők, hogy aki tudott már elmenekült a Silvergate-től és pont ezért vannak most ilyen helyzetben.

Bitcoin bank nélkül is működik

Bár alapvetően a pénzügyi rendszer alapjait adják a bankok valójában a kripto szektor túléléséhez nincs szükség a közvetítő rendszerre. A P2P azaz közösségi tranzakciók pont azért kezdtek el terjedni, hogy a közvetítő harmadik felet ki lehessen végre szedni a képből. És ezáltal valóban megvalósuljon az egyének közötti gyors és olcsó átutalás lehetősége.

A jelenlegi folyamatok arra utalnak, hogy a globális szabályozás szeretné minnél inkább szorosabbra húzni a hurkot a kriptopénzek körül. A LocalBitcoins, közösségi tranzakciókra épülő rendszere 10 év után múlt hónapban húzta le a rolót, mert egyszerűen nem tud megfelelni a pénzmosási szabályoknak. Azonban még mindig vannak lehetőségek arra, hogy banki közvetítő nélkül bonyolítsuk le a pénzügyi tranzakciókat. A széleskörű elterjedéshez azonban szemléletváltásra van szükség.

A bitcoin egyértelműen a legértékesebb kriptovaluta és a legismertebb mind közül a mainstreamben is. Technológiailag azonban nem nevezhető a legfejlettebnek és vannak komoly korlátai is. Pontosan ezért indulnak folyamatosan újabb és újabb blokklánc projektek a bitcoinra építve, hogy jobb funkcionalitást és skálázhatóságot biztosítsanak.

Erős dollár – gyenge bitcoin?

Az amerikai dollárindexre közel 5%-os emelkedés is várhat a következő hónapokban a klasszikus emelkedésre utaló alakzat kialakulása miatt.

A fordított fej-vállnak nevezett alakzat akkor jön létre, amikor az ár három mélyedést alakít ki egy közös ellenállási vonal, a nyakvonal  alatt, és a középső mélyedés, a fej mélyebb, mint a másik kettő – a bal és a jobb váll.

Erős dollár - gyenge bitcoin?

Az inverz fej-váll minta azután oldódik fel, ha az ár kitör a nyakkivágás felett. Ekkor az alakzat legalacsonyabb szintje és a nyakkivágás közötti maximális magassággal emelkedhet meg várhatóan az árfolyam.

Esetünkben, ha a DXY sikeresen áttör a 105,25-ös nyakvonal felett, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy 2023-ban akár 109-ig erősödhet a dollár értéke a többi nagy devizával szemben.

A dollár iránti érdeklődés a pozitív amerikai kilátások miatt erősödik. Ez pedig kihat a bitcoin technikai adataira is. Ráadásul a BTC ára most a makro ellenszéllel is meg kell, hogy küzdjön.

A dollár iránti érdeklődés a pozitív amerikai kilátások miatt erősödik

A Silvergate bankkal kapcsolatos aggodalmak és az iparágra kiható lehetséges következmények igencsak rányomták a bélyeget a piaci hangulatra az elmúlt napokban. És ehhez jön még hozzá a világgazdasági bizonytalanság. Bár a probléma nem olyan súlyos, mint a COVID járvány idején, az elemzők szerint az inflációs nyomás a FED agresszív kamatemelései ellenére sem szűnt még meg. Ez pedig ismét felkelti a befektetők dollár iránti keresletét azáltal, hogy lefelé irányuló nyomást gyakorol az olyan kockázatosabb eszközökre, mint amilyen például a bitcoin is.

Altcoin hírek

Bajban a BUSD

A Binance USD stabilcoinja, a BUSD piaci kapitalizációja majdnem két év után először esett 10 milliárd dollár alá. Történt mindez az után, hogy az Egyesült Államok szabályozói megszorongatták a token kibocsátóját, és kivezetésre kerül egy jelentős kriptotőzsdéről is.

A BUSD piaci kapitalizációja meredeken csökkenő pályán haladt minden idők legmagasabb, 23,49 milliárd dolláros piaci kapitalizációja óta. Ezt a rekordot még november 15-én érte el a BUSD, mindössze néhány nappal az FTX összeomlása után.

Bajban a BUSD

Március 3-án a stabilcoin piaci kapitalizációja azonban már csak 9,66 milliárd dollár. 2021. június 29-e óta nem látott szintre esett vissza az BUSD összértéke.

Február 12-én a BUSD kibocsátója, a Paxos ellen indított eljárást az Egyesült Államok Értékpapír-felügyelete a befektetővédelmi törvények esetleges megsértése miatt. Azóta 6,65 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a BUSD piacáról.

A hét elején a Coinbase kriptovaluta tőzsde bejelentette, hogy március 13-án kivezeti a BUSD-t a platformról, mivel a stabilcoin már nem felel meg a tőzsdei szabványaiknak. Egy újabb hír, ami tovább lökte a mélybe a BUSD iránti keresletet.

A kereslet csökkenése miatt a Binance a közelmúltban már közel 50 millió dollár értékű TrueUSD-t (TUSD) veretett, mert a kriptovaluta tőzsde diverzifikálni kívánja stabilcoin állományát.