Itt az újabb Ethereum mérföldkő: megvan az 500 000 validátor

Az Ethereum újabb mérföldkőhöz érkezett, miután a hálózatán lévő validátorok száma mostanra meghaladta az 500 000-et, derül ki a BeaconScan adataiból.

A validátorok elengedhetetlenek az Ethereum hálózat integritásának és biztonságának garantálásában. Konszenzus alapján működnek, feldolgozzák a tranzakciókat a blokkláncon, miközben ellenőrzik, hogy az egyes tranzakciók okosszerződés kódjában meghatározott feltételek teljesültek-e.

Ethereum validátor

Egy validátornak 32 ETH-t (nagyjából 45 000 dollárt) kell letétbe helyeznie, hogy egy dedikált staking node-ot futtasson a proof-of-stake blokkláncon. Ma a stakelt ETH-k a hálózatban vannak elzárva. A validátorok az Ethereum inflációjából származó staking jutalmakat kapnak. De nem férhetnek hozzá a lekötött stakelt eszközökhöz a várhatóan márciusban bekövetkező Shanghai frissítésig. A Shanghai upgrade teszi majd először lehetővé a stakelt etherek kiutalását.

Az aktív validátorok számának növekedése pozitív jel az Ethereum ökoszisztéma számára, nyilatkozta John Jefferies, a Blocknative, egy valós idejű Web3 infrastruktúrával foglalkozó vállalat marketingvezetője.

“A hálózaton működő 500 000 aktív validátor a növekvő bizalomra, a pozitív piaci hangulatra és az Ethereum ökoszisztéma egészébe vetett meggyőződésre utal.” – mondta Jefferies.

Jefferies azt jósolta, hogy amint a Shanghai upgrade befejeződik és a stakelt ETH elérhetővé válik, valószínűleg likvidebb és szabadabban működő ökoszisztéma alakul ki.

“Nem lenne meglepő, ha Shanghai upgrade után még több validátor jelenne meg. Ugyanis a felhasználók megnyugodnának, hogy a korábban stakelt etherjeikhez biztosan hozzáférhetnek.” – mondta.

Erős az Ethereum centralizációja is

Az Ethereum staking lekötött teljes értéke nemrég elérte a 16 millió ETH, ami több mint 22 milliárd dollárt jelent. Ez arra utal, hogy rendkívül nehéz és költséges lenne megtámadni a hálózat konszenzusát, mondta Ben Edgington, a ConsenSys egyik vezető termékmenedzsere.

“Az Ethereum hálózat biztonságát két tengelyen vizsgálhatjuk. Az egyik a teljes stakelt érték.” – mondta Edgington. “A másik a decentralizáció mértéke“.

Bár a decentralizációt egy kicsit nehezebb elemezni, mivel sok validátort ugyanazok a szervezetek működtetnek, mégis a jelentések szerint legalább 11 400 fizikai node működik a világ 80 országában.
“Ez jelentős mértékű decentralizációnak számít, és sokkal jobban elosztott, mint a proof-of-work alatt volt még a Merge előtt” mondta Edgington. “Sok ilyen node-ot olyan otthoni stakerek üzemeltetnek, mint én, ami hatalmas rugalmassággal és sokszínűséggel támasztja alá a protokollt”.