Itt egy újabb bitcoin milliomos, aki elfelejtette a jelszavát

Majdnem egy millió dollárnyi bitcoinnal rendelkezik egy dél-afrikai mérnök. Egyetlen problémája van csak: nem tudja a tárcájának jelszavát.

Bitcoin milliomos lehetne, ha nem törölt volna le egy dokumentumot a gépéről

Egy dél-afrikai mérnök, Mark Michaels gyerek volt még, amikor a bitcoin korai éveiben 20 BTC-t bányászott ki számítógépével. Hetedik osztályos korában jött rá, hogy saját gépével is tudja a kriptovalutát bányászni, néhány hétig pedig lelkesen el is foglalta magát ezzel.

„Azt hiszem az eredeti Bitcoin tárca szoftvert használtam, ami egy tárca kulcsot és egy jelszót igényelt” – nyilatkozta Michaels a Cryptopotato jelentése szerint.

Néhány hét alatt 20 BTC-t tudott kibányászni, amely akkoriban elhanyagolható értékkel bírt: nagyjából 0,00008 dollárt ért egy BTC. Emellett a kriptó fiatpénzre történő váltása sem lett volna egyszerű, hiszen akkoriban még alig léteztek erre alkalmas platformok.

„Egy idő után beleuntam, mivel nem lehetett használni a PC-det addig, amíg bányászott. A bitcoin, amit kibányásztam, nagyjából értéktelen volt” – tette hozzá a majdnem bitcoin milliomos.

A jelszavát azért elmentette egy szöveges dokumentumba a gépén, azonban ezt a következő 10 évben valamikor sikeresen letörölte onnan. Amikor aztán a BTC ára megugrott, már hiába próbálta megtalálni a fájlt.

Itt egy újabb bitcoin milliomos, aki elfelejtette a jelszavát

„Emlékszem, hogy összegyűjtöttem az összes merevlemezt, pendrive-ot, CD-t és DVD-t a házban, és mindegyiket alaposan átvizsgáltam. Egy hétig tartott. Adatvisszaállítással is próbálkoztam, de ez sem segített.”

A 20 BTC jelenlegi árfolyamon csaknem 1 millió dollárt, azaz majdnem 300 millió forintot érne. Michaels mára nagyjából megbékélt azzal, hogy elveszítette ezt az összeget és bitcoin milliomos címét is. A szituációt a lottó számok helyes megtippeléséhez, majd a lottójegy meg nem vételéhez hasonlította.

Michaels esete nem az egyetlen tanulságos történet a kriptovilágban. A legfrissebb elemzések szerint az összes elveszett Bitcoin mennyisége mára a 7 millió BTC-t is túllépte, amely a jelenleg elérhető kínálata harmadát jelenti. Ezek azok a bitcoinok, amelyeknek tulajdonosai biztosan elvesztették a hozzáférésüket kriptovalutájukhoz, vagy már hosszú évek óta nem mozgatták azt. Utóbbi esetben még van esély arra, hogy visszakerüljenek a körforgalomba a BTC-k. Ha viszont Michaels esetéhez hasonlóan elveszítette valaki a jelszavát, akkor az a kriptovaluta örökre elveszett.