Itt van az új orosz kriptotörvény – tilos a bitcoinnal való fizetés

Oroszország új kriptovaluta törvényt hozott. Bár nem olyan szigorú, mint a májusban beterjesztett tervezet, mégsem lehet a bitcoint termékek és szolgáltatások vásárlására használni. 

Oroszország olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely jogilag ugyan elismeri a kriptovalutákat, de nem engedélyezi az ezekkel való fizetést. Tehát teljesen haszontalanok lehetnek a virtuális pénzek.

A törvény úgy fogalmaz, hogy „jogi státuszt kapnak, ugyanakkor nem használhatóak fel semmilyen szolgáltatás és áru kifizetésére”, írta a TASS hírügynökség. 

Májusban még attól volt zajos a sajtó, hogy egy orosz javaslat értelmében a kriptovaluta vásárlók súlyos pénzbírságot és akár hét év szabadságvesztést is kaphatnának. Egy másik tervezetben arról volt szó, hogy a hatóságok teljes mértékben betiltanák a kriptovaluta vásárlást. Azok akik már rendelkeznek kriptovalutákkal, regisztráltatniuk kellene magukat a kijelölt hatóságnál és magyarázatot adniuk arra, honnan jutottak a digitális pénzhez.

Szigorú szabályokat betartva lehetne csak kriptovalutákkal rendelkezni

A törvény jóváhagyott változata azonban nem ennyire szigorú. Bár a kriptovaluta tulajdonosok gyakorlatilag semmire sem használhatják a virtuális pénzüket, a törvény legalább azt engedélyezi, hogy vásárolhassanak bitcoint vagy altcoinokat, és bizonyos feltételek mellett befektetési céllal tárolhassák azokat.

“A digitális valuta vétele, tárolása és átadása csak engedéllyel lehetséges.” A TASS szerint a kriptovaluták “speciális információs rendszerek keretében kibocsáthatók, vásárolhatók, értékesíthetők, és regisztrálhatók, de ezeknek a rendszereknek és azok üzemeltetőinek meg kell felelniük az orosz törvényeknek, és jelentkezniük kell az orosz központi bank által vezetett nyilvántartásba.”

A jelentés hozzáteszi, hogy az orosz központi bank fontos szerepet játszik a szabályozásban. „A központi banknak jogában áll meghatározni a digitális eszközök azon tulajdonságait, amelyekhez csak képzett befektetők férhetnek hozzá”, írta a TASS. A kriptovaluták kérdése már régóta terítéken van Oroszországban, mivel eddig nem igazán létezett használható jogi keret. Vlagyimir Putyin orosz elnök még korábban azt mondta, hogy a kriptovaluták a bűncselekmények mágnesei. A világ többi országával ellentétben Oroszországban mindig is szkepticizmussal fogadták a digitális pénzeket. A központi bank például kifejezetten elzárkózott egy esetleges CBDC kibocsátásától.