Itt van újra az “Uptober”? Hirtelen nagyot ugrott a Bitcoin és az Ethereum

A Bitcoin és az Ethereum árfolyama mindössze 15 perc alatt közel 4%-ot emelkedett, ami rögtön bikás előrejelzéseket váltott ki az októberi hónapra vonatkozóan.

Több mint 70 millió dollárnyi kriptós short pozíciót likvidáltak hirtelen, miután a bitcoin, az ether és más kriptovaluták árfolyama október 1-jén váratlanul megugrott. A TradingView adatai szerint az akció következtében a bitcoin árfolyama mindössze 15 perc alatt 3%-kal ugrott fel 27 100 dollárról 28 053 dollárra, mielőtt a a 28 000 dolláros határ alatt állapodott meg. Hasonlóképpen az ethernek az árfolyama is kilőtt, és egy rövid kiugrás során 4,7%-ot emelkedett, egészen 1.755 dollárig, majd 1.727 dolláron állt meg.

A hirtelen mozgás nyomán a legtöbben a fejüket vakarták a kriptoközösségben, hogy most mi történik. Sok szakértő szerint a mozgás egybeesett az “Uptober” érkezésével. Más közösségi tagok azt sugallták, hogy “valaki tud valamit”, amit mások nem.

Uptober

Az Uptober kriptonyelven azt jelenti, hogy az október jellemzően a bika vezérelte hónap a Bitcoin és más kriptovaluták árfolyamának alakulása szempontjából. A CoinGlass adatai szerint az októberi hónap 2013. óta csak kétszer produkált negatív havi hozamot, az is jó sok évvel ezelőtt volt 2014-ben és 2018-ban.

Bitcoin havi változások

Az egyik olyan lehetséges esemény, amelyet a kriptopiac optimistán és régóta vár, az egy spot Bitcoin tőzsdén kereskedett ETF alap lehetséges jóváhagyása az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete által. A legtöbb elemző azonban 2024. januárját tippeli egy ilyen bejelentés legvalószínűbb időpontjának.

Eközben, míg a spot és long pozíciókat birtoklók több mint egy hónap óta az első jelentős árfolyam-akciót ünnepelhették, a shortolóknak éppen ellenkező szerencséjük volt. A gyors emelkedés következtében mindössze két óra alatt 70 millió dollárnyi short pozíciót likvidáltak.