Izland energia fogyasztásának 90%-át kriptopénz bányászatra fordítják

A kriptopénz bányászat veszélyeztetheti Izland energia iparágát a KPMG tanulmánya szerint.

Izland energiafogyasztása bányászatra megy el

Az izlandi pénzügyminiszter aggódik az országba betelepült kriptopénz bányászok energiafogyasztása miatt. A kormány szerint igen nagy károkat okozhat a gazdaságnak, ha a kriptopénz lufi kidurran. Különösen amiatt aggódnak, hogy épp most kezdik összeszedni magukat a tíz évvel ezelőtti pénzügyi összeomlás után. Bár az országnak csak 330 ezer lakosa van, a pénzügy miniszter szerint nem szabad elmenniük a kriptopénz szektor, mint kockázati forrás mellett.

A KPMG friss tanulmánya szerint Izland energia fogyasztásának 90%-át az adatközpontokon keresztül kriptopénz bányászatra használják fel. Ez pedig a könnyvizsgáló cég szerint is jelentős kockázatot jelent az országra nézve. A digitális pénzek árfolyam változékonysága ugyanis igen kiszolgáltatottá teszi az országot.

A több, mint száz oldalas elemzésben kitérnek a szektort érintő kockázati tényezőkre és külön kiemelik, hogy bár jelentős mértékű volt az IT szektorban a növekedés, az nagy mértékben ki van szolgáltatva a kriptopénz bányászatnak. Ráadásul további növekedést jeleznek előre az elkövetkező hónapokra, így tovább bővülhet a bányászat az országban. Ez egyrészről jó lehetőség a technológiai fejlődésbe való bekapcsolódósásra és munkahelyeket teremt. Azonban diverzifikációra lenne szükség, hogy ne legyen túl nagy a függőség.

Izland, a kriptobányászok mennyországa

Habár legtöbbeknek az érintetlen természet jut eszébe Izlandról, azonban az elmúlt években hatalmasra nőtte ki magát a kriptopénz bányászat az országban. Köszönhetően az olcsó és széles körben elérhető megújuló víz és geotermikus energiának, valamint az állandó hideg hőmérsékletnek, az ideális körülmények adottak a bányászathoz.

Nem is csoda, hogy aki nagyobb üzemben szeretne kriptopénzt bányászni, az Izlandon tervezi a bányászfarmját. Az egyik helyi adatközpont biztonsági szakértője úgy nyilatkozott, hogy hetente több megkeresésünk is érkezik kriptopénz bányászoktól. Már ott tartanak, hogy kénytelenek elhajtani az ügyfeleket, mert a kapacitásuk így is maximálisan ki van használva.

Az izlandi erőforrások iránti kereslet növekedést jól jelzi, hogy márciusban az izlandi rendőrség 11 embert tartóztatott le amiatt, mert betörtek az országban működő adatközpontokba és 600 szervert állítottak át kriptopénz bányászatra.