Izraeli bíróság: a bankok nem zárhatják be a kriptobányászok számláját

Egy izraeli bíróság ítélete szerint a Union Bank of Israel nem zárhatja be csak azért egy ügyfelének számláját, mert az valamilyen kriptovalutával kapcsolatos ügyletet folytat.

Az Israminers Ltd. bankfiókjai nyitva maradhatnak az izraeli Union Banknál – hiába foglalkoznak kriptovalutákkal. A tel-avivi bíróságtól Limor Bibi bírónő hozta meg az ítéletet az üggyel kapcsolatban, aminek kifejezetten örülhet az izraeli kriptoközösség. Eszerint a bank nem teheti meg azt, hogy akármely ügyfelének azért bezárja a számláját, mert az kriptovalutával foglalkozik.

Azt viszont kiemelte a bírónő az üggyel kapcsolatban, hogy a bank továbbra is elutasíthatja a fiat letétek fogadását az ügyfél számlájára. Ezt is azonban csak akkor tehetik meg, ha a pénz olyan anonim forrásból származik, amely nem felel meg a banki rendszer szigorú AML (anti-money laundering) és KYC (know-your-customer) szabályainak.

A bírónő így magyarázta döntését:

“Azt gondolom, hogy a bank részéről nem jogos döntés az, hogy a digitális valuták terén nem tesz különbséget a különböző tevékenységek és a különböző ügyfelek között… A körülményeket tekintve a banknak abban viszont igaza van, hogy a pénz, amennyiben az ismeretlen forrásból származik, valóban lehetővé teszi a pénzmosás bűntettét. Így a bank döntését, miszerint ilyen esetekben elutasítja a banki szolgáltatás biztosítását az ügyfél számára, jogosnak tartom.”

Izraeli bíróság: a bankok nem zárhatják be a kriptobányászok számláját

Az izraeli bankok nem diszkriminálhatnak a kriptósokkal szemben

Ez az eset pedig nem az első olyan alkalom, hogy az ország bankjai ellen ítéltek a kriptovalutás ügyekkel kapcsolatban. 2018 májusában például a Bank Hapoalim, Izrael legnagyobb bankja, kapott hasonló ítéletet – ráadásul ugyanattól a tel-avivi bírónőtől. Akkor a bankot arra kötelezték, hogy fogadja el az egyik ügyfelének pénzutalási kérelmét. Az ügyfél az összeget ugyanis bitcoin eladásból szerezte. Ennek a tranzakciónak minden dokumentációjával rendelkezett a kliens. Így a bank arra sem hivatkozhatott, hogy a pénz ismeretlen forrásból származna.

Tavaly februárban ehhez az esethez hasonlóan az izraeli Legfelsőbb Bíróság hozott egy másik döntést. Eszerint a Bank Leumi sem függeszthette fel ügyfelének, a Bits of Gold bitcoin váltónak számláját, hiába foglalkoznak ők iskriptovalutával.