Izraeli bíróság: a bankok nem zárhatják be a kriptobányászok számláját

Egy izraeli bíróság ítélete szerint a Union Bank of Israel nem zárhatja be csak azért egy ügyfelének számláját, mert az valamilyen kriptovalutával kapcsolatos ügyletet folytat.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Az Israminers Ltd. bankfiókjai nyitva maradhatnak az izraeli Union Banknál – hiába foglalkoznak kriptovalutákkal. A tel-avivi bíróságtól Limor Bibi bírónő hozta meg az ítéletet az üggyel kapcsolatban, aminek kifejezetten örülhet az izraeli kriptoközösség. Eszerint a bank nem teheti meg azt, hogy akármely ügyfelének azért bezárja a számláját, mert az kriptovalutával foglalkozik.

Azt viszont kiemelte a bírónő az üggyel kapcsolatban, hogy a bank továbbra is elutasíthatja a fiat letétek fogadását az ügyfél számlájára. Ezt is azonban csak akkor tehetik meg, ha a pénz olyan anonim forrásból származik, amely nem felel meg a banki rendszer szigorú AML (anti-money laundering) és KYC (know-your-customer) szabályainak.

A bírónő így magyarázta döntését:

“Azt gondolom, hogy a bank részéről nem jogos döntés az, hogy a digitális valuták terén nem tesz különbséget a különböző tevékenységek és a különböző ügyfelek között… A körülményeket tekintve a banknak abban viszont igaza van, hogy a pénz, amennyiben az ismeretlen forrásból származik, valóban lehetővé teszi a pénzmosás bűntettét. Így a bank döntését, miszerint ilyen esetekben elutasítja a banki szolgáltatás biztosítását az ügyfél számára, jogosnak tartom.”

Izraeli bíróság: a bankok nem zárhatják be a kriptobányászok számláját

Az izraeli bankok nem diszkriminálhatnak a kriptósokkal szemben

Ez az eset pedig nem az első olyan alkalom, hogy az ország bankjai ellen ítéltek a kriptovalutás ügyekkel kapcsolatban. 2018 májusában például a Bank Hapoalim, Izrael legnagyobb bankja, kapott hasonló ítéletet – ráadásul ugyanattól a tel-avivi bírónőtől. Akkor a bankot arra kötelezték, hogy fogadja el az egyik ügyfelének pénzutalási kérelmét. Az ügyfél az összeget ugyanis bitcoin eladásból szerezte. Ennek a tranzakciónak minden dokumentációjával rendelkezett a kliens. Így a bank arra sem hivatkozhatott, hogy a pénz ismeretlen forrásból származna.

Tavaly februárban ehhez az esethez hasonlóan az izraeli Legfelsőbb Bíróság hozott egy másik döntést. Eszerint a Bank Leumi sem függeszthette fel ügyfelének, a Bits of Gold bitcoin váltónak számláját, hiába foglalkoznak ők iskriptovalutával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.