Izzon a pénznyomda: A Fed után a brit jegybank is kamatot csökkentett

Az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England szükségállapoti kamatláb csökkentést jelentett be a koronavírusra hivatkozva. Ezzel az irányadó kamatláb az UK-ban 0.25%-ra csökkent.

“A banki kamatláb csökkentése a nehéz időkben elősegíti az üzleti és fogyasztói bizalom növekedését, erősíti a vállalkozások és a háztartások cash flow-ját, csökkenti a költségeket és javítja a pénzügyek (?) rendelkezésre állását”állítja a Bank of England.

A központi bank egyben egy új KKV-nak rendelkezésre álló forrást is bejelentett és persze nem maradhatott ki a már megszokott nagybanki hitelezés támogató intézkedés bejelentése sem. Az új séma keretében az elkövetkező 12 hónapban 4 évre biztosítanak hitelkeretet BoE alapkamati szinthez közeli rátákon a kereskedelmi bankoknak, amit azt KKV-knak hitelezhetnek ki. A sorok között olvasva annyit jelent, hogy újabb nagyszabású mennyiségi enyhítés veszi kezdetét Nagy-Britanniában szuperolcsó hitelekkel megtámogatva még tovább degradálva az angol font értéket, ami csak azért tartja magát ilyen jól, mert a vezető központi bankok papírfecnijei még a fontnál is értéktelenebbek. Mindezt természetesen a koronavírus járvány kitörése teszi indokolttá, nem mintha kellene a központi bankoknak is bármiféle ürügy, hogy még több olcsó pénzt pumpáljanak a már 10 éve lélegeztetőn (értsd: QE-n és negatív kamatlábakon) tartott gazdaságaikba.

“Noha a Covid-19 gazdasági sokkhatása nagyon bizonytalan, az aktivitás valószínűleg jelentősen gyengül az Egyesült Királyságban az elkövetkező hónapokban. Az ellátási lánc átmeneti, de jelentős megszakadása és a gyengébb tevékenység kihívást jelenthet a cash flow-ra, és növeli a háztartások rövid távú hitelállományának és a vállalatok működőtőkéjének igényét. Az ilyen kérdések valószínűleg leginkább a kisebb vállalkozások számára lesznek a leginkább krónikusak” – bizonygatja a Bank of England közleménye.

A Fed a múlt héten 50 bázisponttal vágta az alapkamatot.

(A borítóképen éppen Münchausen báró [képletesen: BoE] próbálja saját magát a slamasztikából kihúzni.)

Kapcsolódó: