Jack Dorsey a Bitcoinnal küzdené le a világot sújtó szegénységet

Jack Dorsey, a Twitter karizmatikus atyja, világéletében hitt a Bitcoin és a kriptovaluta mögöttes technológiájában, amiért többször is a globális pénzügyek forradalmi eszközének nevezte azt. Úgy tűnik, a decentralizáció iránti rajongása mindent felülmúl, új projektjével ráadásul a világot sújtó szegénységgel is szembe szállna.

Dorsey közösségi oldalán a napokban Aarika Rhodes amerikai kongresszusi képviselőjelölttel a Bitcoin által fedezett ún. feltétel nélkül alapjövedelem (UBI) stratégiájának esetleges következményeiről vitázott.

Az információk hiánya olyan negatív (pénzügyi) viselkedésre kényszerítheti és ösztönözheti az embereket, amely nem fog beválni sem nekik, sem a közösségüknek, sem pedig családjuknak” – jelentette ki Dorsey, aki a decentralizációt a világ pénzügyi hatalmának bomlasztó fegyvereként tudja be.

Az UBI röviden az alapvető megélhetési szükségletek fedezésére szolgáló alapjövedelmet biztosítaná, aminek a Twitter-huszár szerint elengedhetetlen része a bitcoin, mivel átláthatóvá teszi a projekt működését:

A kód és a politika átlátható. Már csak a bitcoin birtoklásának gondolata is megváltoztathatja az emberek hozzáállását, ami végül az egész közösségükre kiterjed, majd az eladókat és a kereskedőket is hasonló cselekedetre ösztönözheti” – állítja.

Az biztos, hogy Dorsey konkrétan nyakát tenné rá, hogy minden úgy lesz, ahogyan azt ő megálmodta. Sőt, olyannyira meg van győződve állításáról, hogy a MicroStrategy vezérigazgatójával folytatott beszélgetése során azt is kijelentette, hogy a Metának (egykori Facebook) inkább egy olyan nyílt protokollt kellene elfogadnia, mint például a bitcoin, nem pedig egy új, nem decentralizált digitális valuta létrehozását fontolgatni.

Akadnak még kérdőjelek

Hite és a meggyőződés ellenére, Dorsey igenis tisztában van azzal, hogy a Bitcoinnak és a projektnek akadnak még gyengeségei, melyeket a mihamarabb le kell küzdeni, ha növelni kívánja a kriptovaluták elfogadottságát. Az első ilyen probléma egyértelműen a kriptovaluta bányászat magas energiaigényéhez kapcsolódik:

A bányászatnak sokkal elosztottabbnak kellene lennie. – írta Dorsey egy októberi tweetjében, amikor először beszélt ötletéről – Minél decentralizáltabb, annál ellenállóbb lesz a bitcoin hálózata.

Nem sokkal ezután, idén januárban a Twitteren bejelentette cége, a Block új projektjét, amelynek célja a bányászat forradalmasítása, avagy a tevékenység nyitottabbá, hozzáférhetőbbé és fenntarthatóbbá tétele. Később pedig többször is beszélt arról, hogy a Bitcoin körüli viták lassítják a globális elfogadást, mivel a projekt evangelizálásának folyamata egyelőre még nincs vége.

A befektetők és a kockázati tőkések Web3.0 iránti növekvő érdeklődésére reagálva, Dorsey kijelentette, hogy a feltételezésekkel ellentétben, a technológia nem a felhasználóké lesz, hanem a kockázatitőke-befektetőké. Szóval szerinte az egész csak egy centralizált entitás lesz, pusztán más néven. De vajon mekkora rizikót jelenthet mindez Dorsey világtervei és a decentralizáció sajátos jellemzője számára?