Jack Dorsey, a Twitter feje már saját Bitcoin node-ot futtat

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey már 2014 óta rajong a Bitcoinért. Amikor csak lehet a Bitcoinról beszél, Square vállalatának pénzét Bitcoinba fekteti, egy szó, mint száz, a kriptovaluta egyik legelkötelezettebb támogatája. Most a Twitteren bejelentette 5,2 millió követőjének, hogy már saját Bitcoin node-ot vagy más néven csomópontot is futtat.

Dorsey a tweetet a “Running Bitcoin” kifejezéssel írta alá. Ez egy utalás a Bitcoin néhai úttörőjére, Hal Finney-re, aki 2014-ben hunyt el. Finney 2009. január 11-én, nyolc nappal azután, hogy a Bitcoin genetikai blokkja megszületett és a blokklánc elindult, szintén azt írta “Running Bitcoin”. Az egyetlen különbség a tweetjeik között az, hogy Dorsey hozzáadta a Bitcoin hashtaget.

De mi is az a node vagy magyarul csomópont?

A csomópont egy, a blokkláncra csatlakoztatott számítógép, amely egy klienst használ a tranzakció hitelesítési és közvetítési feladatokra. A csomópont rendelkezik a blokklánc másolatával, amely automatikusan letöltésre kerül a blokklánc hálózathoz való csatlakozás után. A csomópontok hálózata alkotja a blokkláncot. Együtt egy erőteljes másodszintű hálózatot alkotnak, amely eltér az internet működésétől.

Minden egyes csomópont rendelkezik adminisztrátori funkciókkal a blokkláncon és önkéntes alapon csatlakozik a hálózathoz (ilyen értelemben a hálózat decentralizált). Ugyanakkor minden egyes csomópont érdekelt a hálózatban való részvételben, amely nem más, mint a bitcoin jutalom megnyerésének esélye.

A csomópontok „bányásszák” a Bitcoint, de a kifejezés kicsit félrevezető. A pontosság kedvéért: minden egyes csomópont versenyez a Bbitcoinokért számítógépes feladványok megoldásán keresztül. A bitcoin segítségével nyert a blokklánc technológia létjogosultságot. Mára az első és döntő felhasználási területét jelenti a technológiának.

Dorsey és a bitcoin

Dorsey kijelentette, hogy Apple számítógépen futtatja a Bitcoin csomópontot, amely a legújabb M1 chippet használja. Ez a chip nagy teljesítményű processzor, amely gyorsabb alkalmazásokat tesz lehetővé kevesebb energiafelhasználással. A Twitter vezérigazgatója a bejegyzésével azt is sugalta, hogy ez lehet az első Bitcoin csomópontja.

Dorsey már 7 éve igazi Bitcoin rajongó. Soha nem rejtette véka alá komoly érdeklődését a Bitcoin iránt, mely szerinte az internet pénze. 2019 februárjában Joe Rogan Experience podcastjában arról beszélt, hogy az internetnek saját valutája lesz, ez pedig a bitcoin lehet.

A Bitcoin az interneten született, az interneten került kifejlesztésre, az interneten lett letesztelve” – mondta akkor. 2019 decemberében aztán létrehozta a Square-t, amelynek célja a nyílt forráskódú Bitcoin fejlesztése volt. A vállalat számos támogatást adott a Bitcoin fejlesztőknek, segítve őket a kriptopénz hálózat különböző aspektusainak kidolgozásában. Egy évvel később Dorsey még nagyobb bizalmat adott a Bitcoinnak, mivel a cég pénzéből 50 millió dollárt fektetett a vezető kriptovalutába. Ez nem sokkal azután történt, hogy a MicroStrategy 450 millió dollárért vett Bitcoint.

És most végre egy Bitcoin csomópontot is futtat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük