Jack Dorsey az Ethereum hibáira hívta fel a figyelmet egy Twitter bejegyzésben

A Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey a Twitteren szóváltásba keveredett Vitalik Buterinnel. Dorsey azt írta, hogy ha a fejlesztők az Ethereum blokkláncra építenek, akkor “legalább egy, de akár több hibapontjuk is lehet”. A kijelentéssel Vitalik Buterin megjegyzésére reagált, aki Elon Musk Twitter felvásárlását kommentálta.

A Twitter korábbi vezérigazgatója kritizálja az Ethereumra épülő projekteket

Jack Dorsey a jelek szerint nem igazán lelkesedik az Ethereum blokklánc iránt. A mostani ‘Twitter-beszélgetés‘ akkor kezdődött, amikor az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin arról tett közzé egy tweet-et, hogy Elon Musk veszi át a Twitter vezetését.

[Én] nem ellenzem, hogy Elon vezesse a Twittert (legalábbis a status quóhoz képest), de nem értek egyet azzal az általánosabb lelkesedéssel, hogy gazdag emberek/szervezetek ellenségesen vegyék át a közösségi média platformokat” – tweetelte Buterin. “Ez könnyen *nagyon* rosszul sülhet el (pl. képzeljük el, hogy egy etikailag kifogásolt külföldi kormány teszi ezt meg).

Buterin Twitter

Buterin tweetjére Dorsey ezt válaszolta:

“[Én] sem hiszem, hogy valamilyen magánszemélynek vagy intézménynek kellene birtokolnia a közösségi média platformokat, vagy úgy általánosabban a médiavállalatokat. Nyílt és ellenőrizhető protokollnak kellene lennie. Minden ezzel ellentétes lépés rossz irányba vezet”.

Dorsey Twitter

Dorsey írására egy Deso protokoll nevű projekt reagált. A Deso kifejtette, hogy a Deso protokoll víziója ‘a közösségi média jövőjéről’ nagyon hasonló a Twitter korábbi vezérigazgatójának elképzeléséhez.

Válaszában Dorsey kifejtette, hogy szerinte az Ethereum protokollnak van egy, de talán több hibapontja is. “Ha [az Ethereumra] építesz, akkor legalább egy, de akár több hibapontod is lehet, és ezért nem érdekes számomra” – mondta Dorsey.

Nyílt szóváltás a Twitteren és jogos Web3.0 kritika

A közösségi médiaplatform korábbi vezérigazgatójának véleményére mindenféle válasz érkezett, volt, aki egyetértett vele, és volt, aki nem. “Tényleg el kellene távolodnod a lézerszemű idiótáktól, Jack” – mondta egy személy Dorsey-nak. “Ez egyszerűen kínos” – tette hozzá az illető.

A Bitcoin-párti Jeff Booth, a The Price of Tomorrow című könyv szerzője egyetértett Dorsey kritikájával az Ethereummal kapcsolatban. “Több projekt fog erre hamarosan rájönni az elkövetkező években, de a nehezebb úton” – írta Booth a tweetben. “Futóhomokra várat építeni borzalmasan rossz hosszú távú stratégia” – tette hozzá Booth.

Christoph Jentzsch, szoftverfejlesztő és a Slock.it korábbi vezetője azonban nem értett egyet Booth véleményével.
Ha az [Ethereum] protokollra építesz, akkor nem lesz hiba” – mondta Jentzsch. “Ha kizárólag az Infura, a Metamask és néhány másik projektre építkezel, akkor igen. [Ugyanez] igaz a [Bitcoinra] is” – tette hozzá Jentzsch.

A Jentzsch által említett projekteket és a Web3 technológia sok más aspektusát is sokat becsmérelték már. Dorsey maga is kritizálta a Web3 hype-ot a múltban.

A Web3-ről egy január első hetében közzétett áttekintés, amelyet Moxie Marlinspike kriptográfiai és információbiztonsági szakértő készített, nagyon részletesen kifejti az NFT-tokenekhez, a decentralizált alkalmazásokhoz (dapps) és általában a Web3-hoz kapcsolódó számos sebezhetőséget. A jogos Web3-kritika ellenére Dorsey tweetje nem tért ki részletesen a hibapontokkal kapcsolatos konkrétumokra. A tweet nem volt egyértelmű, hogy mire gondolt Dorsey, csak egyszerűen megjegyezte, hogy a Twitter korábbi vezérigazgatóját nem érdeklik az ilyen projektek.