DeFi platformokon helyezik el ETH-jaikat a befektetők, áremelkedés jöhet?

A kereskedők elkezdték kivonni az ethereumjaikat a centralizált tőzsdékről annak érdekében, hogy a DeFi okosszerződésekben kössék le azokat. 

A Glassnode nemrég megjelent elemzése szerint a tőzsdéken elhelyezett ethereum mennyisége 2018 augusztusa óta elérte a legalacsonyabb szintet. A számok szerint az összes eszköznek már csak a 17,1%-a, ami 20,6 milliónyi ETH-t jelent, központosított tőzsdéken van tárolva. Azonban az érme kínálata 2018-ban kisebb volt, mivel az akkori 20,6 millió centralizált tőzsdéken tárolt ETH az érme forgalmának 20%-át tette ki.

A központosított tőzsdéken tartott ethereum mennyisége (kékkel), és árfolyama (feketével). Forrás: Glassnode.

Valóban emelkedni fog az ethereum árfolyama?

A jelentős csökkenés arra utalhat, hogy a befektetők hosszú távra terveznek kriptovalutáikkal, és azok biztonságos megőrzésének céljából offline tárcákban vagy hozam elérése érdekében DeFi okosszerződésekben helyezik el azokat.

„Amennyiben a központosított tőzsdéket ért kínálati sokkok egybeesnek a stabil árakkal, az árfolyamok nagy valószínűséggel emelkedni fognak. Mikor a tőzsdei egyenlegek 2020 májusában és 2021 júliusában egyaránt bezuhantak, az ethereum árfolyama nemsokkal azután meredeken emelkedni kezdett.” – elmélkedett Willy Woo elemző még tavaly júliusban.

Azonban nem az ethereum az egyetlen érme, amelyet a kereskedők kivontak a központosított tőzsdékről. Egy nemrég megjelent jelentés szerint,  a bitcoin tulajdonosok is nagy mennyiségben elkezdték kivenni eszközeiket a centralizált platformokról. Ezt megelőzően 2020 májusában és decemberében tapasztalhattunk hasonlót, amikor mindkét eset a bitcoin árfolyamának emelkedését előzte meg.

Történelmi ingadozások a bitcoint figyelembe véve a központosított tőzsdéken. Forrás: Glassnode.

Ugyanakkor mind a bitcoin, mind az ethereum esetében a központosított tőzsdei egyenlegek 2020 közepe óta folyamatosan csökkentek, és csak a bitcoinnál láttunk egy rövid fellendülést 2021 közepén.

A bitcoin központosított tőzsdéken tárolt egyenlege. Forrás: Glassnode.

Az okosszerződésekben elhelyezett ethereum mennyisége a valaha volt legmagasabb szinthez közelít a mostani 27,5%-kal, ami 33,1 millió ETH-t jelent. Az eddigi rekord 28,1%, amit 2021 októberében mértek, néhány héttel azelőtt, hogy az akkori bikapiac bedőlt volna.

Az okosszerződésekben lekötött ethereum mennyisége (kékkel), és árfolyama (feketével). Forrás: Glassnode.

A Glassnode elemzése alapján, amely a láncon lévő érméket követi aszerint, hogy azok mikor mozdultak meg utoljára, azt kapjuk, hogy az ethereum érmék több mint fele nem mozdult meg az előző egy évben. Ebből arra a következtetésre jutunk, hogy a legtöbb ETH tulajdonos nem siet meglévő eszközeinek az eladásával, hosszú távra tervez azokkal. Továbbá a Staking Rewards kutatása szerint az ehtereum érmék körülbelül 9,1%-a szintén le van kötve stakelésre várva.

Az ethereum érmék mozgása. Forrás: Glassnode.