Jack Dorsey bejelentette, Bitcoin jogvédelmi alapot indít

Az alap segít a Bitcoin fejlesztőknek a jogi védelemben, és egy önkéntesekből, valamint részmunkaidős ügyvédekből álló csapatot fog magában foglalni.

A Twitter korábbi vezérigazgatója és alapítója, Jack Dorsey bejelentette, hogy a Chaincode Labs társalapítójával, Alex Morcos-szal és Martin White-tal, aki a Sussexi Egyetem akadémikusa, egy Bitcoin Jogvédelmi Alapot tervez létrehozni. A bejelentést a Bitcoin fejlesztőknek szóló bitcoin-dev levelezési listán küldték el január 12-én egy olyan e-mail címről, amely valószínűleg Dorsey-hoz tartozik.

A bejelentés szerint az alap a Bitcoin fejlesztők jogi védelmét fogja támogatni, akiket jelenleg több helyen is támadnak, és gyakran vonnak bele bírósági eljárásokba.

“A pereskedés és a folyamatos fenyegetések elérik a kívánt hatást; egyes alperesek úgy döntöttek, hogy jogi támogatás hiányában kapitulálnak” – állt az e-mailben, utalva a nyílt forráskódú fejlesztőkre, akik a jogi nyomásnak gyakran kivannak téve. “Összehangolt és hivatalos választ javasolunk a fejlesztők védelmének elősegítésére”.

A közlemény a továbbiakban úgy jellemezte a Bitcoin Jogvédelmi Alapot, mint egy nonprofit szervezetet, amelynek célja, hogy minimalizálja azokat a jogi fejfájásokat, amelyek a szoftverfejlesztőket eltántorítják a Bitcoin és a kapcsolódó projektek aktív fejlesztésétől.

“Az alap fő célja a fejlesztők védelme a Bitcoin ökoszisztémában végzett tevékenységükkel kapcsolatos perekkel szemben, beleértve a védőügyvédek felkutatását és megbízását, a peres stratégiák kidolgozását és a jogi számlák kifizetését” – áll a közleményben.

Kezdetben az alapban önkéntesek és részmunkaidős ügyvédek fognak dolgozni, akiknek a szolgáltatásait a fejlesztők igénybe vehetik, ha úgy kívánják, bár az e-mailben az is szerepel, hogy az alap igazgatótanácsa fogja meghatározni, hogy mely perek és milyen peres felek védelmében fog segíteni.

“Jelenleg az Alap nem törekszik arra, hogy további pénzt gyűjtsön a működéséhez, de az igazgatótanács utasítására megteszi, ha további jogi lépésekhez vagy a személyzet fizetéséhez szükséges”.

Az e-mail szerint az alap első feladata az lesz, átvegye a Tulip Trading Law per már folyamatban lévő ügyét, a fejlesztők köztük Ira Kleiman, Dave Kleiman testvérének védelmében (lásd David Kleimann – Craig Wright pert), a BTC-vagyonhoz való hozzáféréssel kapcsolatos állítólagos visszaélések miatt.

Dorsey, aki 2021. november végén lemondott a Twitter vezérigazgatói posztjáról, régóta a bitcoin jeles támogatója. Egyelőre nem világos, hogy Dorsey azért hagyta-e ott a közösségi médiavállalatot, hogy a Square decentralizált bitcoin tőzsde fejlesztésére vonatkozó terveire koncentráljon.