A Twitter-alapító új cége ezer sebből vérezne?

A Twitter-alapító Jack Dorsey cége, a Block ellen szövetségi vizsgálat indult az Egyesült Államokban egy volt alkalmazott bejelentése alapján. Az egykori dolgozó azt állítja, hogy a cégnél a megfelelőségi részlegnél semmi sem volt rendben. És olyan emberek vezetik, akiknek nem szabadna egy ilyen programért felelniük. Ennél még durvább azonban az az állítás, amely szerint a Block, a Cash App és a Square elősegítették szankcionált országok kriptós mozgatásait. Plusz elősegítették a terrorizmus finanszírozását is. A bejelentő korábbi Block alkalmazott állítólag 100 oldalnyi dokumentumot adott át New York déli körzetének ügyészeinek, amelyek bizonyítják ezeket a vádakat.

A Block tagadja a vádakat, amit egykori alkalmazottja hozott fel

A dokumentumok állítólag részletezik, hogy a Block hogyan dolgozott fel számos kriptotranzakciót terrorista csoportok számára. És szintén vannak állítólagos bizonyítékok arra, hogy a Square és a Cash App elmulasztotta begyűjteni a releváns, kockázatértékelést segítő információkat az ügyfelektől. Azt állítja a szivárogtató bennfentes, hogy nem csak eseti jelenségekről volt szó. Állítólag a Block szisztematikusan vett részt ezekben a folyamatokban és nem változtatta meg saját céges előírásait sem. Azt is állítja az egykori dolgozó, hogy a tranzakciók egy részét, köztük a bitcoin tranzakciókat, a hitelkártyás és a dollárátutalásokat a törvény előírásaival ellentétben nem jelentették a kormánynak. A hírek szerint a dokumentumok szerint az egész megfelelőségi osztály kudarcát mutatják.

A nem megfelelő megfelelőségi programra vonatkozó állítások a Hindenburg Research által tavaly közzétett kutatás állításait tükrözik. Ez a jelentés azt állította, hogy “a Cash App elnyomta a belső aggályokat, és figyelmen kívül hagyta a felhasználók észrevételeit is, miközben a platformján elharapózott a bűnözés és a csalás”. A bennfentes egykori dolgozó ügyvédje szerint a Block vezetése számára éveken át egyértelműek voltak ezek a jelenségek. A Block részéről egy szóvivő mindenesetre azt közölte, hogy a cég minden olyan tranzakciót jelentett a kormánynak, amelyet törvényi kötelezettség szerint jelenteniük kellett. Azt is hangsúlyozta, hogy felelősségteljesen és jól működő megfelelőségi programjuk van. Amelyet folyamatosan igazítanak az éppen aktuális változások szerint. Tehát két állítás áll egymással szemben, most az ügyészség és a bíróság dolga eldönteni, hogy kinek van igaza.