A JPMorgan vezére szerint a kriptovaluta a bűnözőknek való

Az X-en aktív kriptohívők nem vesztegették az időt, és azonnal rámutattak a JPMorgan vezérigazgatójának, Jamie Dimonnak a Bitcoinról és a kriptókról nemrég az amerikai szenátusi bizottság előtt mutatott képmutatására.

“Az egyetlen igazi felhasználási területe a bűnözők, a kábítószer-kereskedők, a pénzmosás, az adóelkerülés.” – mondta Dimon az Egyesült Államok Szenátusának banki, lakásügyi és városfejlesztési bizottsága előtti meghallgatáson december 5-én. “Ha én lennék a kormány, betiltanám”.

A kriptohívők azonban gyorsan rámutattak Dimon kijelentéseinek képmutatására. Kiemelték, hogy a JPMorgan a második legtöbb büntetéssel sújtott bank az USA-ban. 2000 óta 272 jogsértés után 39,3 milliárd dollárnyi bírságot fizetett a Good Jobs First jogsértéskövetője szerint.

JPMorgan büntetések

Ezekből a bírságokból mintegy 38 milliárd dollár Dimon vezetése alatt keletkezett, aki 2005 óta tölti be a vezérigazgatói tisztséget.

“Jamie Dimon nincs abban a helyzetben, hogy ilyen előzményekkel bírálja a Bitcoint.” – tette közzé Gurbacs Gábor, a VanEck stratégiai tanácsadója. Ő megjegyezte azt is, hogy a bankok világszerte 380 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki ebben az évszázadban.

A JPMorgan szeptemberben 75 millió dolláros peren kívüli egyezségben állapodott meg az Amerikai Virgin-szigetekkel azon vádak miatt, amelyek szerint 2002 és 2005 között lehetővé tette Jeffrey Epstein szexpartner-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenységét, és abból anyagi hasznot húzott. Meg kell azonban jegyezni, hogy a megegyezés nem a bűnösség beismerése.

A bank 2013. októberében 13 milliárd dollárt fizetett – ez a legnagyobb bírság a vállalat történetében -, amiért csalárd módon megtévesztette a befektetőket a “mérgező” jelzálogügyletekkel kapcsolatban a 2009-es pénzügyi válság előtti időszakban.

A JPMorgan több kereskedője ellen is vizsgálat indult különböző fémek határidős piacainak 2008 és 2016 közötti manipulálása miatt. Végül 2020 szeptemberében beleegyeztek, hogy közel 1 milliárd dollárt fizetnek a vizsgálat lezárásaként. A JPMorgan az Egyesült Államok történetének legnagyobb kokainfogásának középpontjában is állt. 2019. júliusában 20 tonna, 1,3 milliárd dollár értékű kokaint foglaltak le egy hajón, amely állítólag a JPMorgan által működtetett alap tulajdonában volt.

Saját tokenje van a JPMorgannek

A JPMorgan vezérigazgatója azt mondta: “Ha én lennék a kormány, betiltanám.” – zárta zárónyilatkozatát a Dimon a meghallgatáson, utalva a Bitcoinra és a kriptovalutákra.

Annak ellenére azonban, hogy a JPMorgan “mélyen ellenzi” a digitális eszközöket, nemrég elindította saját kriptotokenjét – a JPM Coin-t. A token az Ethereum blokklánc privát változatán lett megvalósítva, amely az intézményi ügyfélkör számára lett fejlesztve.

A bank októberben egy blokklánc alapú tokenizációs platformot is bevezetett, amelynek egyik ügyfele a BlackRock. Emellett 2021. áprilisában részt vett a Consensys Ethereum infrastruktúrával foglalkozó cég 65 millió dolláros finanszírozási körében is.

Egy másik kriptofelhasználó, Bankless is kritizálta Dimon megjegyzéseit, kifejtve, hogy az amerikai kormány nem tud hatékony tilalmat bevezetni a Bitcoinra vagy a kriptopénz szektorra annak decentralizált jellege miatt. Dimon megjegyzései reagálva a Community Notes egy tényellenőrzését végzett, és azt írták az X-en, hogy a kriptopénz tranzakciók kevesebb mint 1%-a illegális.