Próbára készen a digitális jüan, de nem lesz spekulatív, mint a bitcoin

Mu Changchun, a Kínai Népbank (PBOC) egyik vezetőjének legutóbbi hivatalos nyilatkozata szerint az ország digitális jüanja készen áll a próbaüzemre. A központi bank kijelentette, hogy digitális pénz (CBDC) nem lesz spekulatív eszköz, mint például a bitcoin. Ezenfelül pedig nem lesz szüksége támogató valutakosárra sem, mint a stabilcoinoknak. A bejelentésre változatos reakciók érkeztek. Néhány kínai kereskedő csalódott és azt állítják, hogy találnak majd más, spekulációra használható eszközt.

Ez nem bitcoin és nem is spekulatív

Changchun, a Kínai Népbank Digitális Pénzügyi Kutatóintézetének vezetője szombaton egy pekingi pénzügyi értekezleten bejelentette, hogy “A digitális jüant költésre kell használni, nem pedig spekulációra.”

Nem rendelkezik a bitcoinhoz hasonló spekulációs tulajdonságokkal, értékének megtartásához pedig nincs szüksége eszközkosárra sem úgy, mint például a stabilcoinoknak”, írta a Shanghai Securities News.

A hírportál kiemelte, hogy a digitális jüan garantáltan nem lesz olyan kriptovaluta, mint a bitcoin, vagy stabilcoin, mint például a Facebook Librája.

Befejeződtek az előkészületek

Changchun azt nyilatkozta: “A Kínai Népbank digitális valutája befejezte a tervezési, kutatási és fejlesztési szakaszt, valamint a hibakeresést és a tesztelést is.”

A következő lépés a kísérleti programok elindítása lesz, bár a konkrét időpontot még nem lehet tudni. Amikor a próbaidőszak befejeződik, a tervek szerint a kereskedelmi bankokhoz kerül a digitális valuta, amelyek a lakossági elosztásért lesznek felelősek.

Nyilvános reakció Changchun nyilatkozatára

A hír vegyes reakciókat váltott ki az interneten. A Weibo kínai közösségi média platform egyik felhasználója megjegyezte:Ha nem engedik, hogy a jüan digitális formájával spekuláljak, akkor más eszközökkel fogok.” A Sina.com oldalon egy másik felhasználó azt írta: “ebben semmi szórakoztató nem lesz.”

A regionális médián kívül nem sok mindenkit lepett meg a hír. Többen már tisztában voltak a kínai kormány kriptovalutákkal kapcsolatos véleményével.

Annak ellenére, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök blokkláncokkal kapcsolatos kijelentésére a piac pozitívan reagált, a tisztviselők már akkor világossá tették, hogy a kínai kormány csak a szabályozott blokklánc ipar fejlesztését támogatja, nem pedig az ICO-kat vagy más spekulatív eszközöket. A bankok tehát nem kezelhetnek decentralizált kriptovalutákat, például bitcoint sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük