Japán háziasszonyok a legjobb kriptokereskedők között

A 2000-es évek elején, a Bitcoin létrejötte előtt, japán háziasszonyok egy csoportja internetes kapcsolatot tartva segítettek egymásnak elsajátítani egy olyan készséget, amely a Bitcoin legkorábbi és legsikeresebb kereskedői közé emelte őket.

Nem véletlen, hogy a Japánban több mint egy évtizede alapított kriptotőzsdék, az Mt. Gox, a Bitflyer, a CoinCheck, a Zaif és a Liquid (korábban Quoinex és Qryptos) egykor a legnagyobb forgalmú kriptotőzsdék közé tartoztak. A japán konglomerátumok, az SBI és a Rakuten szintén a kripto legtermékenyebb befektetői közé tartoznak.

A japán Mrs. Jones

A legtöbb ember nem ismeri a „Watanabe asszony” kifejezést. Ez nem egy női név, hanem egy konkrét csoport megnevezése, ahová azok a japán háziasszonyok tartoznak, akik nyereségesen kereskednek devizával, miközben a férjük dolgozik. Az amerikai álmot megélő „Mrs. Jones”-hoz hasonlíthatók.

A 2000-es évek elején Watanabes asszonyok ezrei kezdtek devizakereskedésbe. Elsősorban az AUD/JPY carry trade vonzotta őket. Általánosságban elmondható, hogy a carry trade viszonylag alacsony kockázatú, s különösen nyereséges volt a japán állampolgárok számára abban az időszakban.

Mivel a japán háziasszonyok egyedülálló módon nagy mennyiségű japán jent (JPY) vehettek fel háztartási hitelből – mesterségesen alacsony kamatlábak mellett, köszönhetően a japán pénzügyminisztérium akkori történelmi beavatkozásainak a kötvénypiacokon –, a japán háziasszonyok pozitív hozamokat értek el olyan külföldi devizákban, mint az ausztrál dollár (AUD) vagy az új-zélandi dollár (NZD).

Ráadásul az FX-brókerek híresen nagyvonalú árréseket kínáltak a Watanabe asszonyoknak, és bátran hirdették az akár 0,25%-os letéti követelményeket. Ez azt jelentette, hogy a 2000-es évek elején a Watanabe asszonyok akár 4 millió dollár értékű AUD/JPY kereskedést is bonyolíthattak, miközben mindössze 10 000 dollár volt a devizaszámlájukon.

Japán háziasszonyok, akik meggazdagodnak

A japán háztartásokban az évek során egyre több olyan FX-számla keletkezett, amelyeket ugyan gyakran férfiak nevére jegyeztek be, de nők álltak mögöttük. Ezek a nők online gyülekeztek, chatcsoportokhoz csatlakoztak, blogokat írtak és devizakereskedési tippeket osztottak meg egymással.

A feministák szerint Japánban a nőknek történelmi szerepe van a háztartás pénzügyeinek kezelésében – beleértve a férjük személyes számláit is. Nem csoda, hogy a Watanabe asszony hatalmát igen jelentősnek becsülik. Természetesen a legtöbb deviza- és kriptószámla tulajdonosa és irányítója valójában a férfiak lehetnek – különösen manapság, amikor a kettős jövedelmű japán háztartások normatívvá váltak.

Miután néhány ilyen nő meggazdagodott a carry trading stratégia révén, Watanabe asszony más devizapiacokon kezdett spekulálni. Egyes történészek Watanabe asszony befolyásának tulajdonítják az amerikai dollár Irak elleni inváziót követő esését, valamint a svájci frank különböző volatilitási periódusait.

Természetesen, mint a legtöbb kiskereskedelmi jelenség esetében, a japán háziasszonyok nagy része végül is pénzt veszített. Az ausztrál központi bankhoz benyújtott gazdasági jelentés szerint „csoportként a japán lakossági marginszámla-befektetők nagy pozíciókat tartottak, és így nagy veszteségeket szenvedtek el, amikor a [2008-as] pénzügyi válság során a carry trade hozamai meredeken negatívba fordultak”.

Mindazonáltal az a hagyomány, hogy Japánban a nők kezelik a háztartás pénzügyeit, átgyűrűzött a kriptokereskedés kezdeti időszakára is.

Watanabe asszony kriptovalutával kezd kereskedni

A japán Mt. Gox közel négy évig uralkodott a világ legnagyobb bitcoin tőzsdéjeként, míg a japán Liquid minden idők egyik legnagyobb ICO-jának adott otthont: a Telegram 1,7 milliárd dolláros GRAM tokenjét.

Az ország Pénzügyi Szolgáltatási Ügynöksége (az egyik vezető szabályozó hatóság a kriptopénzek területén), élére állt az első vizsgálatnak egy nagyobb tőzsde összeomlásával kapcsolatban (Mt. Gox 2014-ben), és az egyik első kormány lett, amely bevezette a tokenek listázására vonatkozó előzetes jóváhagyási politikát.

A legtöbb országtól eltérően a japán kriptotőzsdéknek a kormány jóváhagyását kell megszerezniük, mielőtt új tokeneket vezetnének be a tőzsdére. Nem mellesleg a 2008-as pénzügyi válságot követően a japán jogalkotók egy sor fogyasztóvédelmi törvényt fogadtak el, amelyek többek között korlátozták a lakossági befektetők számára elérhető tőkeáttételt és a kereskedési típusokat.

2022-ben a Watanabe asszonyok – bárkik is legyenek azok – még mindig a globális lakossági devizakereskedelem aránytalanul nagy, 28%-át teszi ki, annak ellenére, hogy az ország ugyanebben az évben mindössze 7%-os bankközi deviza spot tranzakciót bonyolított. A Bank of Japan szerint ez az aránytalan részvétel a devizakereskedelemben ma is nagyjából ugyanilyen arányban folytatódik.

Japán aránytalan befolyása a kriptográfiára

Watanabe asszony továbbra is jelentős befolyást gyakorol a kriptopiacokra, de senki sem tudja pontosan, hogy ezek a kereskedők mennyi pénz fölött rendelkeznek. Ha azonban tanultak valamit a kriptográfiáról vagy a Bitcoin alapelveiről – például a magánélet védelméről és a peer-to-peer tranzakciókról –, akkor sok japán háziasszony könnyen a kripto leggazdagabb bálnái közé tartozhat.

A carry trade-ekkel ellentétben azonban Watanabe asszony a kripto világában nem rendelkezik olyan strukturális előnnyel más országokkal szemben, mint amikor a japán pénzügyminisztérium támogatta a jen hitelkamatokat. Ugyanakkor több éves más tapasztalattal rendelkezik a digitális pénzügyi termékekkel, például a devizákkal való margin kereskedéssel kapcsolatban.