Kaiko elemzés: a Binance vezeti a mezőnyt a kriptotőzsdék piacán

A Binance kriptotőzsde több szempontból is a mezőny élén áll, ahogy azt a digitális eszközökkel foglalkozó elemzőcég, a Kaiko jelentése is megerősíti.

A kriptotőzsdék vonatkozásában gyakran felmerülnek biztonsági résekkel, a pénzek helytelen kezelésével vagy rossz irányítással kapcsolatos problémák, ami nemcsak az adott tőzsde, hanem az egész iparág hírnevét csorbítja. Nemrég például ismét reflektorfénybe került a Mt. Gox, a világ egykor legnagyobb bitcoin tőzsdéje: egy évtizeddel csődjének bejelentése után több ezer bitcoint mozgatott meg, hogy 2024. október 31-ig visszafizethesse a hitelezőit.

Ez az esemény emlékeztet minket arra, milyen fontos a kriptovaluta tőzsdék megfelelésének, üzleti gyakorlatainak, technológiájának és kereskedelmi tevékenységének rendszeres ellenőrzése. A Kaiko legújabb negyedéves tőzsdei rangsora 43 kriptovaluta tőzsdéről nyújt teljesen átlátható pontszámot, különböző paraméterek alapján.

Likviditási rangsor

Egy friss jelentésében a Kaiko a likviditás alapján rangsorolta a tíz legjobb kriptotőzsdét, és az élre a Binance került, amelyet a Bybit és a Coinbase követ. „A likvid tőzsdék kiváló kereskedési feltételeket kínálnak, például csökkentett árfolyameltérést és alacsonyabb végrehajtási kockázatot” – olvasható a jelentésben. A Kaiko öt mutatót használt a likviditási pontszám meghatározásához, beleértve a forgalmat és a piaci mélységet is.

A 43 tőzsde likviditását vizsgálva nem meglepő, hogy a világ legnagyobb tőzsdéje, a Binance vezeti a rangsort. Azonban, ha figyelembe vesszük a további tényezőket, például az irányítási pontszámokat, a Binance a Coinbase és a Bitstamp mögött a harmadik helyre kerül. „A Binance elmarad legfőbb versenytársaitól az irányítási pontszámok tekintetében” – állítja a jelentés.

Az elemzőcég a likviditási rangsort a tőzsdék kereskedési volumene, a forgalom részesedése, a piaci mélység, a variációs koefficiens szórási pontszáma és a piaci minőségi pontszám alapján állítja össze.

A kriptotőzsdék likviditási rangsora

Kereskedési volumen

Az idei év első negyedévében a Kaiko szerint a Binance messze a legnagyobb kereskedési volument érte el. „A Binance mind a likviditás, mind az átlagos kereskedési volumen tekintetében az élen jár az elmúlt három hónapban” – olvasható a jelentésben.

A kriptotőzsdék kereskedési volumene

A második helyre az Upbit került, azonban a Kaiko szerint a koreai kriptotőzsde az átláthatóság tekintetében jóval elmarad a Binance mögött, és így az összesített rangsorban az utolsó helyen áll. „Az Upbit látszólag magas volumene ellenére az összesített rangsorban a 10. helyen áll alacsony üzleti pontszáma miatt. A tőzsdének csupán egyetlen azonosított tagja van a vezetői csapatában” – állítja a jelentés.