Japán legnagyobb bankja a Ripple mellett döntött: ezzel küldenek majd pénzt Brazíliába

Japán legnagyobb bankja, a MUFG (Mitsubishi UFJ Financial Group) és a brazil Banco Bradesco bejelentették, hogy közösen fognak kidolgozni egy új, határokon átívelő fizetési szolgáltatást, ami a Ripple technológiájára fog épülni.

A két bank egy egyetértési nyilatkozatot (MOU) írt alá, amiben arról egyeztek meg, hogy közösen fogják kifejleszteni a rendszert. Ez nem sokkal követi a MUFG önálló bejelentését, miszerint a legnagyobb japán bankcsoportként ők is el fogják indítani saját kriptovalutájukat. A bankcsoport egyébként már korábban is jelentős szerepet játszott Brazíliában és Latin-Amerikában, ott főként speciális banki szolgáltatásokat biztosítanak.

Az egyezmény jelentőségét növeli, hogy a sao pauloi Banco Bradesco pedig a régió legnagyobb bankja, így mindkét bank nagyon jelentős befolyással rendelkezik saját régiójában.

A rendszer gyors, átlátható és követhető nemzetközi fizetéseket fog lehetővé tenni Brazília és Japán között.

Az MUFG már 2017-ben bejelentette, hogy a Ripple azon csoportjához tervez csatlakozni, ahol a legnagyobb tranzakciókat lebonyolító bankárok vannak; ez a csoport ugyanis az, akik biztosítják, hogy a Ripple legálisan és következetesen folytassa működését.

Egy kis visszatekintés

A két bank kapcsolata 1873-ban kezdődött, amikor az MUFG elődje befektetett a Bradescoba, ezzel pedig ők váltak az első jelentős japán pénzügyi szervezetté Brazíliában. 1919-ben ezt követte egy bankfiók nyitása Rio de Janeiro-ban.

Azóta pedig a japánok Latin-Amerika más országaiba is elkezdtek befektetni, a régióban pedig jelentős részvényeket és finanszírozási lehetőségeket biztosítanak. A legfőbb szektorok, akikkel együttműködnek pedig a bányászat, a természeti erőforrások és az élelmiszeripar.

Szóval a most aláírt MOU csak egy újabb lépés a már korábban is jelentős együttműködésben a két pénzintézet között. Sőt magát az MOU-t is megelőzte már egy korábbi egyezmény, amit még szeptemberben kötött a két bank.

Újabb siker a Ripple-nek

A Ripple számára pedig az MUFG és a Banco Bradesco két újabb nagy névnek számít, akiket sikerült maguk mellé állítaniuk – annak ellenére, hogy az elmúlt negyedévben egyre többen kezdték el kifogásolni a vállalat egyre növekvő centralizáltságát.

De a Ripple itt nem áll meg: már nem csak a legnagyobb bankokat, hanem még olyan sztárok támogatását is megszerezték maguknak, mint Ashton Kutcher vagy a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük