Jeff Garzik: A Bitcoin fenntartható fejlődése egy „gazdasági paradoxon”

Jeff Garzik szerint a Bitcoin hálózata két nagy akadállyal kell, hogy szembe nézzen az elkövetkezendő években. Az egyre drágább tranzakciós díjak mellett Garzik a Bitcoin fenntartható fejlődésének problémájára hívta fel a figyelmet a CCN-nek adott interjújában. Ez szerinte nem más, mint egy „gazdasági paradoxon”.

A Bitcoin tranzakciós díja túl drága lesz

Garzik a kripto startup Bloq alapítója, de munkája során számos más kriptoprojekt, mint például a BitFury vagy a BitPay tanácsadójaként is dolgozott – szóval tapasztalata bőven van a kriptoszektorban. Mostani interjújában azonban nem csak tapasztalatát, de aggodalmait is megosztotta a nagyvilággal.

Garzik egyik gyakran említett statisztikája szerint, ha valaki világszinten több, mint 32 ezer dollárt (kb. 10 millió forintot) keres évente, azzal a világ legfelsőbb 1 százalékához tartozik. Magyar szemmel gyorsan látjuk, hogy egy évi 10 milliós fizetés nálunk egyértelműen csak a társadalom egy nagyon vékony szelete számára reális bevétel – miközben Amerikában ez egy meglehetősen átlagos fizetésnek számít. Ez pedig pontosan rávilágít Garzik problémájára is a tranzakciós díjakkal kapcsolatban. Ha tovább emelkednek, akkor ezek csak az észak-amerikai és nyugat-európai társadalmak számára lesznek megfizethetők. A mindenki számára elérhető bitcoin gondolata egyre távolabbinak tűnik.

„Ha például 10 dollárt kell fizetned egy tranzakcióért a Lightning hálózatán, akkor a bitcoin már csak az USA és Európa számára lesz elérhető. Mindenki mást kizártunk a tranzakciós díjak miatt.”

A gazdasági paradoxon Garzik szerint

Garzik a bitcoin fenntartható fejlődésével kapcsolatban is kifejtette a nézeteit. Szerinte a Bitcoin legnagyobb problémája egyértelműen a skálázhatóságból fakad. De hogy lehet ezt egyáltalán megoldani, ha erre nincs fenntartható finanszírozási modell?

„Ez a finanszírozás gazdasági problémája. Szinte egy paradoxonról van szó. Ha például te vagy a ZCash, akkor minden egyes blokkban az új tokenek 10 %-a fejlesztő csapat kezébe kerül vissza, ezzel biztosítva a fenntartható fejlődést. Ez erre hosszú távon nagyon jó is, de van egy nagy hátránya. Teljesen központosított, ugyanis egy központosított csapat kezébe kerül a befolyt összeg.”

Ezzel szemben a Bitcoin nem rendelkezik egy ilyen központosított finanszírozási rendszerrel. Így természetesen védve van az ebből fakadó korrupcióval szemben is. A fenntarthatóság viszont kérdéses marad.

És hogy ez ellen mit lehetne tenni akkor? Azt Garzik sem tudja igazán.

„Nincs egy tökéletes válaszom arra, hogy mi a megoldás a nyílt forráskód finanszírozására. Menni kell és vállalkozásokat kell kiépíteni. Kitalálod, hogyan tudsz pénzt szerezni, hogyan lehet egy fenntartható modellt megalkotni, és ezzel fejleszted a Bitcoint. Aztán már tudsz miből visszaadni a Bitcoin fejlesztéséhez, és így tovább.”