Jegybank elnök: a kriptók nem helyettesíthetik a jegybankpénzt

Dacára az országban élénkülő népszerűségnek, Új-Zéland központi bankjának elnöke, Adrian Orr élesen bírálja a kriptovalutákat. Orr szerint a Bitcoin és stabilcoinok bizonytalanok, és a digitális valuták aláássák a globális pénzügyi rendszert, mely aggodalomra ad okot világszerte számos központi bank számára.

Adrian Orr 2018 márciusa óta tölti be a központi bank elnöki tisztségét. Legutóbbi megnyilvánulásában éles kritikát fogalmazott meg a kriptovaluták, különösen a Bitcoin és stabilcoinok irányába. A jegybankelnök szerint a stabilcoin kifejezés a legnagyobb oximoron, ugyanis a stabilcoinok legfeljebb felfogásban, mintsem a pénzügyi valóságban stabilak. A stabilcoin piac a DeFi Llama adatai szerint egy éves csúcson van, amikor Orr kritizálta azt, a jelenlegi 136,8 milliárdos piac már csak 30%-kal marad el mindenkori csúcsától – 188 milliárd dollár – melyet 2022 májusában, a Terra Luna összeomlásakor ért el.

Adrian Orr kritikus véleményt fogalmazott meg a Bitcoin életképességével kapcsolatban is, ugyanis szerinte nem képes betölteni a hagyományos pénz alapvető funkcióit, nem szolgál csereeszközként, nem biztosít értékállóságot és elszámolási egységként sem szolgál. Orr szerint az emberek megpróbálják a kriptovalutákat úgy használni, mintha alkalmasak lennének a jegybankpénz szerepének a betöltésére közvetítőrendszer nélkül, ugyanakkor ezzel csak a globális pénzügyi rendszert ássák alá, és generálnak aggodalmat a központi bankok számára.

Az Új-zélandi közgazdász annak ellenére fogalmazott ilyen élesen a kriptovalutákkal kapcsolatban, hogy Új-Zéland népességarányosan a 30 legnagyobb kriptovalutával rendelkező ország között van. 2019 és 2023 között 6%-ról 14%-ra nőtt azoknak az állampolgároknak a száma, akik kriptovalutát tartanak, ezzel az egyik legnagyobb növekedést érték el a vizsgált periódusban. Az országban egyébként sávosan működik a kriptovaluta kereskedésen elért nyereség utáni adózás, melynek mértéke 14 ezer dollár alatt 10,5%, 180 ezer dollár felett pedig 39%.

Maxine Waters: Nagyon közel a stabilcoin-szabályozás

Ellentétben Új-Zélanddal, az Egyesült Államokban – többek között a közelgő választásoknak köszönhetően – folyamatosan zajlik a nyitás a stabilcoinok felé. Maxine Waters, kongresszusi képviselő szerint az országban igény van a kriptovaluták, azon belül a stabilcoinok iránti felügyelet növelésére. Waters jelezte, hogy a törvényhozók igen közel állnak a végleges szabályozás elkészítéséhez, mely mind a fogyasztók, mind a pénzintézetek részéről egyértelműséget és biztonságot vár el. A képviselő kifejezte a döntéshozatal álláspontját, miszerint a hagyományos bankszektor és a kriptoszektor közötti versenyegyezőség is a célok között szerepel.

Az Egyesült Államokban 2024 januárjában jóvá hagyták az első spot Bitcoin ETF-et, mely azóta is hatalmas népszerűségnek örvend, volumene túlszárnyalta minden eddigi spot ETF-ét. Az Egyesült Államokban, hasonlóan Új-Zélandhoz nagyjából a lakosság 15%-a rendelkezik kriptovalutával, mellyel megelőzi a szomszédos Kanadát és Mexikót is.