Jelölni kell az uniós pénzügyi szolgáltatóknak, hogy szabályozatlan kriptovaluta befektetést is kínálnak

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA – European Securities and Markets Authority) aggályosnak tartja, hogy azok a cégek, amelyek a hagyományos értékpapírok mellett kriptovalutákat is forgalmaznak, félrevezethetik a fogyasztókat a tisztességes tanácsadáshoz és a kártérítéshez való hozzáféréssel kapcsolatban.

“Az Európai Unióban működő befektetési vállalkozások, amelyek a hagyományos pénzpiaci termékek mellett kriptovalutákat is kínálnak befektetési eszközként, hamis biztonságérzetbe ringathatják fogyasztóikat.” – áll az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) csütörtöki közleményében.

ESMA közlemény

Az uniós szabályozói hatóság szerint aggasztja őket, hogy a cégek a hagyományos pénzügyi (TradFi) termékek mint a részvények vagy befektetési alapok kínálására vonatkozó szabályozói jóváhagyás pecsétjét arra használhatják fel, hogy elhitessék az ügyfelekkel, hogy kriptobefektetések körében előforduló piaci anomáliák esetén is megbízható pénzügyi tanácsadáshoz vagy kártérítési rendszerekhez jutnak majd hozzá.

A pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv (MiFID) néven ismert uniós szabályok biztosítják, hogy a befektetési közvetítők csak biztonságos pénzügyi termékeket népszerűsítsenek az ügyfeleik körében. De ezek nem mindig vonatkoznak az olyan egzotikusabb befektetési lehetőségekre, mint az arany, az ingatlanok vagy a nem átruházható hitelek.

A MiCA majd mindent megold?

Az EU kriptoeszközök piacairól szóló rendelet (MiCA) a MiFID-hez hasonló szabályokat vezetne be a kriptoszektorra is. De a szabályozás csak körülbelül 18 hónap múlva lép hatályba. Addig is az ESMA, a nemzeti szabályozókat tömörítő és koordináló párizsi székhelyű ügynökség szerint nagyon aggályos, hogy egyes vállalatok bátorítják és kihasználják a kétértelműséget.

“Az ESMA azt ajánlja, hogy a befektetési vállalkozások tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak biztosítására, hogy az ügyfelek teljes mértékben tisztában legyenek az általuk igénybe vett termék/szolgáltatás szabályozási státuszával. Egyúttal egyértelműen tájékoztassák az ügyfeleket arról, ha a szabályozási védelem nem érvényesül.” – közölte az ESMA, hozzátéve, hogy a szabályozói jóváhagyást nem szabad reklámeszközként használni.

Az ESMA korábban már figyelmeztette az embereket, hogy a kriptopénzek kockázatosak lehetnek. Egy tavaly októberi dokumentum pedig olyan újszerű veszélyekre hívta fel a figyelmet, mint a hackertámadások és a konszenzusos mechanizmusok manipulálása. Az ügynökség hamarosan konzultációt indít majd a MiCA-t hatályba léptető részletes másodlagos jogszabályokról is.