Közel hét év börtönbüntetésre ítélték a Bitcoin-pénzmosót, aki egy kínai bűnszervezetnek dolgozott

A kriptovaluták megfoghatatlanságukból és bizonytalan szabályozási keretükből adódóan gyakran a pénzmosási rendszer eszközeként jelennek meg. Habár az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, a bűnszervezetek még mindig előszeretettel használják illegális vagyonuk tisztára mosására a digitális eszközöket. Így tett Jian Wen is, akit márciusban ítéltek el az Egyesült Királyságban.

Jian Wen most 2,5 milliárd dollárnyi Bitcoin lefoglalása után közel hétéves börtönbüntetést kapott. A kínai állampolgárt, mint sok más korábbi elfogott bűnözőt, az életmódja buktatta le, ezzel pedig az Egyesült Királyság legnagyobb Bitcoin-pénzmosójává vált.

A Jian Wen-ügy

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Jian Wen-t a közelmúltban bűnösnek találták az Egyesült Királyságban egy nagyszabású kriptovaluta-csalásból származó pénzmosási rendszer miatt. Wen 2017 és 2019 között vett részt Bitcoin-átváltásban, mely csalárd tevékenységekhez volt köthető, ezek pedig kézzelfogható eszközökre lettek beváltva.

A hatóságok állítása szerint a 42 éves nőt az életmódjában bekövetkező változás buktatta le leginkább. Wen 2017-ben egy kínai étterem feletti garzonlakásban lakott, ezt követően költözött Észak-Londonba, ahol havi 20 ezer dollárt meghaladó összegért bérelt luxuskastélyt. E mellett Wen gyakorta járt luxusutazásokra, vásárolt ingatlanokat, luxusmárkákat és ékszereket és előszeretettel töltötte az idejét Dubaiban.

Habár Wen azt állította, hogy a Bitcoin törvényes forrásokból, például bányászatból származik, állításait a hatóságok nem fogadták el, és az ügy felgöndörítése során több ezer fájlra és 48 eszközre bukkantak, amik a nő állításával szembe mennek. Május végén hat év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték a korábbi vendéglátós dolgozót. A kínai bűnszervezethez köthető pénzmosási rendszer az eddig legnagyobb megoldott, Egyesült Királyságban elkövetett Bitcoin-csalás a 2016-os Bitfinex-hackertámadás óta.

A Bitcoin a pénzmosás eszköze

Annak ellenére, hogy a közelmúltban két azonnali kriptovaluta-ETF-et is jóváhagytak, és egyre több intézményi szereplő érdeklődik a kriptovaluták iránt, a kritikusok még mindig azon a véleményen vannak, hogy a digitális eszközök túlnyomórészt a pénzmosási rendszerben rendelkeznek csak hozzáadott értékkel.

Habár a digitális eszközök ki vannak téve a visszaéléseknek és a feltöréseknek a harmadik felek sebezhetősége miatt, a decentralizált blokklánc technológia döntő szerepet játszik abban, hogy a rosszindulatú elkövetőket a hatóságok felkutathassák. A már említett Bitfinex-hackereket szintén az átláthatóságnak köszönhetően sikerült elfogni hat évet követően, amikor azok megpróbálták az ellopott pénzeket áthelyezni. Hasonlóképpen sok csalót és hackert fogtak már el, akiktől az ellopott pénzeszközöket is sikerült visszaszerezni az elosztott főkönyvi technológiának köszönhetően, mely megkönnyíti a nyomok követését.

Az biztos, hogy a blokklánc technológia egy kétélű fegyver, a rosszakaratú bűnözők pedig a technológiával együtt fejlődnek. Ahhoz, hogy ezek az illetéktelen kísérletek megakadályozásra kerülhessenek, a bűnüldöző hatóságoknak is fejlődniük kell velük együtt, a blokklánc technológia megismerése pedig erre adhat egy opciót.