Jamie Dimon pálfordulása: jön a JPMorgan Chase saját kriptovalutája

Nagyot fordult a világ Jamie Dimon az USA óriásbankjának, a JPMorgan Chase (JPM) vezetőjével, hogy bankja egy ilyen bejelentést megkockáztatott, miután a bitcoint és a kriptókat a múltban több alkalommal is csalásoknak titulálta: bankja saját kriptovaluta indítását tervezi, jelentette a CNBC február 14-én.

A már lassan szürrealisztikusnak hangzó bejelentés szerint az így kifejlesztett JPM Coint a multinacionális óriásvállalat elszámolási hatékonyság elérése céljából alkalmazná, kezdetben 3 pénzügyi osztályán.

A CNBC-nek Umar Farooq nyilatkozott, aki a JPM blokklánc osztályát vezeti és kifejezetten pozitív a bank blokkláncokhoz fűződő viszonyával kapcsolatosan.

“Minden ami jelenleg a világon létezik a blokkláncra migrál, ez lesz a fizetési tranzakciók alapja,” majd hozzátette:

“A felhasználási területe szinte végtelen: bárhol ahol vállalati és intézményi elosztott főkönyvi rendszert alkalmaznak, ott hasznosulhat.”

A JPM Coin (mely egyben egy stabilcoin lesz) elsőként a nagyvállalatok nemzetközi elszámolásaira fog hasznosulni,  ott gyorsítva a tranzakciók végrehajtását. Jelenleg legalább egy napra van szükség az ilyen elszámolások lebonyolítására a SWIFT rendszerén keresztül, a kriptovalutával azonban órákra, ha nem percekre szorítható le.

Farooq hozzátette, a kincstári szolgáltatások és az értékpapír ügyletek is részesülhetnek a blokkláncok és az új banki coin előnyeiből.

A kezdeti fázisban az 1000 milliárd dollár kereskedői tranzakciót feldolgozó JPMorgan a tranzakciók egy kis szeletét bonyolítaná le JPM Coinban.

“Ugyan ez egyelőre a JPM intézményi ügyfelekre korlátozódik, de ez nem fog minket visszatartani,” tette hozzá Farooq a cikkben.

Ahogy a cikk elején is említettük, a bankóriás, különösképp a főtrollja, Jamie Dimon, 2017-től fogva folyamatosan bitcoin és decentralizált kriptovaluta ellenes hangulatot tanúsít. A bejelentés ugyanakkor egy sokkalta árnyaltabb színt feltételez a JPMorgan kriptovalutákhoz fűződő kapcsolatáról. Ezek szerint a bank rendben van a saját fiatpénz alapú, stabilcoinokhoz hasonló kis játékpénzével, a vállalati és privát blokkláncokat üdvözlendőnek tartja, de a decentralizált, neutrális, politikamentes, nemzetek feletti globális világpénz és értékőrző gondolatával már nem tud megbarátkozni.

Mr. Dimon, megnyugtatásul üzenjük: a világ e felé tendál és ezt még te se fogod tudni megakadályozni. 5 év, 10 év, 100 év, lényegtelen. Van időnk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük