Jobb, ha sohasem tudjuk meg ki Satoshi Nakamoto

Ki lehet a továbbra is megfoghatatlan Satoshi Nakamoto, a bitcoin megalkotója – a kriptovalutáé, amely viharként csapott le a pénzügyi világra?

Noha sok potenciális jelölt volt már, köztük Nick Szabó, az intelligens szerződések atyja; Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, japán-amerikai tudós; Paul Le Roux, számítógépes tudós; és Hal Finney, programozó és egyben az első bitcoin tranzakció címzettje, de a Satoshi rejtély továbbra is megválaszolatlan marad.

Most azonban nem azzal foglalkozunk, ki lehet az a lángelme, akinek a 21. század egyik legnagyobb technológiai vívmányát köszönhetjük. Ehelyett próbáljuk megérteni, hogy miért jobb az, ha nem ismerjük Satoshi valódi identitását és potenciálisan milyen károkat okozhatna a bitcoinnak és a többi kriptovalutának, ha felfedné kilétét.

Satoshi identitása lényegtelen

Személye teljesen lényegtelen, hiszen a bitcoin projekt önálló életre kelt és 2008-2009 óta folyamatosan növekszik. Satoshi csak lefektette a bitcoin alapjait. Ezek után a közösség az eredeti elképzelést átvette, majd átformálta olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ezért megkérdőjelezhető Satoshi visszatérésének fontossága, mikor a projekt már túlnőtt feltalálóján.

Satoshi személye maradjon rejtély

A decentralizáltság fenntartása egy másik ok arra, amiért jobb, ha Satoshi nem fedi fel magát, hiszen nem tenne jót sem a bitcoinnak sem az egész kriptovaluta iparnak. A blokklánc technológia alapvető eleme, a hatalom és az irányítás decentralizálása. Nincs olyan központi közvetítő, amely ellenőrizhetné a pénzek mozgását, vagy egy központi szerződő fél, amely megállíthatná ezen tranzakciókat a felek között. Ez lehetővé teszi, hogy a bitcoin globális pénznem legyen, amellyel megvalósíthatóak a határokon átnyúló fizetések, emellett pedig pénzügyi szabadságot nyújt felhasználói számára.

Satoshi a decentralizáció víziója mentén építette fel a bitcoint. Azonosította a hagyományos pénzügyi rendszer, központosított ellenőrzése által okozott károkat, és azt a tényt is, hogy bíznunk kell azokban, akik ezt a hatalmat irányítják. Eltűnésével a bitcoin irányítását átadta azoknak, akiket felhatalmazni kívánt: a közösségre. Gondoskodott arról, hogy senki ne kerüljön vezető szerepbe. Ehelyett a hatalmat a konszenzusra hagyta, ahol az emberek döntenek.

Ha Satoshi visszatér, akkor fennáll annak a veszélye, hogy centralizálódik a grandiózus projekt. Függetlenül attól, hogy vezető akar-e lenni, vagy sem, Satoshit felkérhetik fontos döntések meghozatalára is. Ráadásul mi lenne, ha visszatérne, és úgy gondolja, hogy a jelenlegi fejlődési út jelentősen eltér az eredeti elképzeléseitől? Megpróbálhatná irányítani a projektet és a közösséget egy másik irányba terelni. Satoshi valójában megtette azt, amit tennie kellett: elindított egy pénzügyi forradalmat, majd azt az emberekre hagyta. Ezért aztán jobb, ha továbbra is rejtély övezi kilétét.

Mivel nem áll kapcsolatban egyetlen személlyel sem, csak az derül ki hozzászólásaiból és bejegyzéseiből, hogy egy új pénzügyi ökoszisztémát teremtett, politikai befolyásoltság, családi társulás és nyilvános megjelenés nélkül. Mi történne akkor, ha kiderülne, hogy valójában egy törvényszegő?

Ez nem csak a bitcoint, hanem az egész kriptovaluta világot romba döntené. Megrémítené a bitcoin felhasználókat, és sok vállalkozást elriaszthatna az iparban való részvételtől. Továbbá az is felmerülhet bennünk, hogy mivel a teljes bitcoin készlet 5%-ának, nagyjából 11 milliárd dollárnak ő a tulajdonosa, valószínűleg minden szervezett bűnözői csoport a fejét követelné, a sajtó nem hagyná békén és kétségtelenül az adóhatóság célpontjává is válna.

“Csendesen hét pecsét alatt” – Charlotte Bronte

Bár Satoshi visszatérhet, és felfedheti magát (vagy magukat), de az is lehet, hogy soha nem tudjuk meg a 21. század egyik legbefolyásosabb emberének személyazonosságát. Egy azonban biztos. Öröksége megváltoztatta a világot. Emberek millió férhetnek hozzá egyszerűen pénzügyeikhez, vállalkozások léphetnek a fejlődés útjára, hiszen elhozta a pénzügyi szektor legnagyobb innovációját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.