Jobb ha vigyázol, egyre több a kriptocsalás Magyarországon

Védelmi és befektetési tippek állnak a legnagyobb hazai blokklánc konferencián a látogatók rendelkezésére, miután egyre több kriptocsalás üti fel a fejét Magyarországon is.

Az utóbbi időben látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések. A csalók mindenféle hamis történettel, valótlan hozamokkal próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan, könnyen meggazdagodni vágyó áldozataikból az egész világon, ez alól pedig Magyarország sem kivétel. Az utóbbi néhány hónapban drámaian megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma hazánkban. “Néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető információval azonban mindez hatékonyan kivédhető” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Imre, a B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia főszervezője.

Az átverések leggyakoribb módja, amikor a csalók telefonon vagy e-mailben keresik meg azzal az embereket, hogy örömmel jelentsék számukra, hogy nagy összegű kriptovalutát nyertek. Ahhoz azonban, hogy hozzá tudjanak jutni, egy kisebb összeget kell átutalniuk a „feloldáshoz”. Ez önmagában kizáró tényező, hiszen például a bitcoin nem zárolható, így nincs is szükség a feloldására. „Ez olyan, mintha valaki azt próbálná megmagyarázni, hogy az e-mailt postán kell feladnunk” – mutatott rá Szilágyi Imre.

A bitcoin egy teljesen decentralizált rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki tud a világ másik felére egy ismeretlennek pénzt küldeni úgy, hogy nincs szükség pénzügyi közvetítőre, hiszen a rendszer működése önmagában garantálja azt, hogy az átutalt bitcoin valódi, igazi, nem másolható, nem hamisítható. Aki ezzel az egyetlen és legfontosabb dologgal tisztában van, azt a fentebb említett, idióta trükkel nem fogják tudni átverni a bűnözők.

Ha valaki tisztában szeretne lenni a kriptovaluták világával – ami egyre fontosabb, hiszen ez már rég nem szubkultúra, hanem a nagybefektetői kultúra része – akkor érdemes tájékozódnia a témában. Erre ad lehetőséget az év legnagyobb hazai, kriptovaluta témájú rendezvénye, a május 14-én tartandó B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia.

“Ha valaki nem szeretne a következő kriptoátverés áldozata lenni, hanem inkább ennek az új, modern, digitális pénznek a világát szeretné jobban megismerni, annak nagyon ajánlott, hogy részt vegyen a legnagyobb hazai kriptovaluta seregszemlén” – jelentette ki Szilágyi Imre, aki hozzátette: a konferencián a szakmai és piaci szereplők mellett hagyományosan részt vesznek a nagy bankok, alapkezelők és az állami szervek, többek között a Magyar Nemzeti Bank és a pénzpiaci felügyeleti szervek szakértői is.