Jobb híján a derivatívákhoz fordulnak a befektetők és a bányászok

Az elhúzódó medvepiacok következtében megnőtt a derivatívák iránti a kereslet a befektetők és a bányászok körében.

Opciós kereskedés a sláger a piacon

A Bloomberg szerdán megjelent elemzése szerint egyre több befektető és bányász fordul a derivatívák felé a kriptotél alatt, így védve digitális eszközbefektetéseiket a további árfolyam zuhanásoktól. Sok cryptotrader csak a komplex pénzügyi termékek, mint az opciós és határidős ügyletek kereskedésével tudnak készpénzhez jutni miután a szektor eddigi leghosszabb medvepiacát éli.

Sam Bankman-Fried, az Alameda Research, egy digitális eszközökkel foglalkozó kereskedőcég igazgatója nyilatkozott a Bloombergnek a témában.

“Mindenki, aki nagyobb mennyiségű token birtokában van észlelte, hogy teljes mértékben a kriptopénz árfolyamok irgalmasságától függenek. Ezeknek a piaci szereplőknek létfontosságú, hogy valamennyi készpénzhez jussanak, ha az eszköz ára elindul felfelé.”

Ahogy egyre nagyobb mértékben áramlik be a szektorba az intézményi tőke, úgy lépnek be a piacra egyre többen, akik professzionális kereskedési háttérrel, tudással és tőkével rendelkeznek. A komplex kereskedési termékek segítségével a traderek diverzifikálni tudják portfóliójukat.

Professzionális kereskedőknek professzionális termékek

Például a szingapúri kripto kereskedési cég, a QCP Capital úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy most vettek éppen egy három hónapos vételi opciót, melynek névértéke 250 bitcoinra vonatkozik, mely a jelenlegi árfolyamon számítva közel 900 ezer dollárnak felel meg.

Az opció kötési árfolyama 4200 dollár – azaz ha a bitcoin ára ez alatt marad, amikor az opciós szerződés lejár, akkor a QCP ügyfele 666 ezer dollár opciós prémiummal lesz gazdagabb amellett, hogy megtarthatta a bitcoinjait. Másrészről ha áprilisban a bitcoin árfolyam 4200 dollár fölé emelkedik, akkor az ügyfélnek el kell adnia az adott 4200 dolláros árfolyam a bitcoinokat, elvesztve a további lehetséges (!) árfolyam nyereséget.

A cikk kiemeli, hogy mivel az opciós szerződések jellemzően privát kétoldalú megoldások, ritka a hivatalos statisztika.

Ennek ellenére az író szerint, nem csak a kereskedők fordulnak a derivatív eszközök felé. Bányászoknak is lehetőséget ad ugyanis a kockázatok mérséklésére. A folyamatosan eső kriptopénz árfolyamokkal szemben fedezett vételi opcióval tudnak védekezni.

Fontos azonban kiemelni, hogy a származtatott ügyletek komplex pénzügyi termékek, ezért mielőtt valaki belevágna, mindenképpen ajánljuk, hogy ássa bele magát a témába alaposan. Megfelelő háttértudás nélkül ugyanis a derivatív termékek használata egyenlő a szerencsejátékkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük