Joe Biden elvesztette hidegvérét, miután Zelenszkijvel tárgyalt

Mióta Oroszország megszállta Ukrajnát, szinte már rutinná vált, hogy Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélnek egymással, amikor az USA új segélycsomagjának jóváhagyására kerül sor. A két vezető júniusi tárgyalása ugyanakkor egészen máskép alakult, és érezhető volt, hogy Biden elvesztette hidegvérét.

Alig fejezte be Joe Biden mondókáját, miszerint zöld utat adott egy újabb egymilliárd dolláros katonai segélycsomagnak, az ukrán elnök követelőzni kezdett, és felsorolta, hogy milyen további segítségre lenne szüksége, amit hiába kér, nem kap meg. Biden ekkor a hívást végighallgató személyek szerint teljesen kiborult:

„Az amerikai nép segítőkész volt, a kormány és az amerikai hadsereg keményen dolgozott Ukrajna megsegítésén” – emelte fel hangját, hozzátéve, hogy Zelenszkij mutathatna egy kicsit több hálát.

Hol az igazság?

A tisztviselők szerint a két kormányfő kapcsolata a telefonbeszélgetésük óta kifejezetten jobbára fordult, miután Zelenszkij nyilatkozatában megköszönte az Egyesült Államok nagyvonalúságát. Biden kiborulása ugyanakkor tükrözi az álláspontot, melyet a kongresszus és a közvélemény képvisel, akik nem adnának több korlátlan finanszírozást Ukrajnának. A három, hívást végighallgató személy szerint az amerikai elnök és tanácsadói egyébként többször is úgy érezték, hogy az USA segélycsomagjai ellenére Zelenszkij továbbra is arra koncentrál, hogy az amerikaiak mit nem tesznek meg értük.

Az ukrán elnök és néhány európai tisztviselő szemszögéből nézve ugyanakkor a Fehér Ház túl lassan intézkedett a fegyvercsomagok megerősítése kapcsán, és habozott jóváhagyni olyan kérelmeket, melyek kifejezetten sorsfordítóak lettek volna.

Ukrajna a tél beköszönte előtt igyekszik jelentős erőfölénybe kerülni, és arra összpontosít, hogy több ezer orosz katonát kiszorítson Herszon megyéből. A csata várhatóan a legkeményebb ütközet lesz az ukrajnai invázió kezdete óta. Amennyiben ugyanis Ukrajnának sikerül visszafoglalnia a területet, az komoly csapást mérhet az orosz csapatok önbizalmára. Ha viszont Oroszország kitart és megtartja a déli területet, az jelentős fordulópontot jelenthet.