Johannesburg nem enged a zsarolóknak

4 bitcoin váltságdíjat követelnek Johennesburg városától azok a támadók, akik az önkormányzat rendszereit a múlt héten támadták meg. A város azonban nem enged a zsarolók kérésének.

A Twitteren erősítette meg Johannesburg város önkormányzata, hogy rendszereik felett az irányítást kiber támadók vették át a múlt héten. Többek között a számlázás, az eszközértékelés és a földhivatali nyilvántartást törték fel, de az e-egészségügy és a könytári szolgáltatások is áldozatul estek a támadásnak.

A támadók október 24-én fértek hozzá a város adatbázisaihoz és 4 bitcoin összegű váltságdíjat követeltek az adatok visszaállításáért. A CNN cikke szerint a támadók az adatok zárolása után a dolgozóknak küldözgettek emaileket, melyben a váltságdíj összegét megjelölték. A közel 40 ezer dollár értékű váltságdíjat azonban a város vezetése nem hajlandó kifizetni és inkább úgy döntött, hogy a további kockázatok elkerülése végett inkább leállítja a város rendszereit.

Funzela Ngobeni az információs technológiáért felelős csoport vezetője is megerősítette, hogy nem fizetnek váltságdíjat a zsarolóknak és biztos benne, hogy a város rendszereit teljes mértékben vissza tudják állítani.

“Johannesburg mindig is ellenállt a törvénytelenség minden formájának. A kiber támadás nem csak a város rendszereit érinti, hanem egy közvetlen támadás a város lakossága ellen.” – nyilatkozta Ngobeni.

Nem ez az első eset, hogy egy város rendszereit kiber támadás éri. San Franciscoban három évvel ezelőtt ingyenessé tették a metrót, mert egy hasonló támadás következtében nem voltak hajlandóak a vezetők kifizetni a váltságdíjat, melyen szintén bitcoinban kértek a zsarolók.