Ingyenessé tették San Franciscoban a metrót egy zsaroló vírus miatt

Black Friday alkalmából feltörték a san franciscoi metró hálózatát. Egy zsaroló vírus 100 bitcoint kért az adatok feloldásáért.

Valójában rengeteg számítógép fertőződött meg egy zsaroló vírus révén San Franciscoban a hétvégén. Olyan sok, hogy az egész metró hálózatot ingyenessé kellett tenni amíg a hálózati problémát meg nem oldják. A zsaroló vírus bitcoin váltságdíjat kért, ha a számítógépes adatokat vissza akarják.

Több mint 2000 helyi PC fertőződött meg a hétvégén

A HDDCryptor nevű vírus a San Francisco Városi Közlekedési Társaság 2112 számítógépén terjedt el. Ez kihatott aztán a metró hálózatra is.  Péntek este észlelték a hibákat, de egész hétvégén állt a rendszer.

San Francisco metró vonal ingyenesen használható

CBS hírügynökség szerint a közlekedési társaság azt nyilatkozta, hogy a rendszert napokkal korábban hekker támadás érte. A jegykiadó automatákat leállították és az utas kártyákat sem lehet feltölteni.

“A közlekedési hálózat nem érintett, igyekeztük bezárni a kiskapukat, hogy az utasforgalom ne legyen érintve”. Nyilatkozott Paul Rose a közlekedési társaságtól. Mivel még tart a nyomozás egyelőre még nem adhatnak ki további információkat a történtekről.

Az elkövetők egyértelművé tették, hogy nem véletlenről van szó. A cél az volt, hogy bitcoinhoz juthassanak. A megfertőzött számítógépek az alábbi üzenetet írták ki:

“A gépet meghekkelték. Minden adat titkosítva lett. A kulcsért itt jelentkezz ([email protected]) ID:601.”
.
A támadók kerek 100 bitcoint kérnek azért, hogy feloldják a közszolgáltatás nyújtó rendszert, ami mai árfolyamon kb 73000 dollárnak felel meg.

Sokadik zsaroló vírus az évben

Elszaporodtak a zsaroló vírusok

A hekker támadások elszaporodtak az utóbbi időben ahol bitcoint kérnek váltságdíjul az adatokért cserébe. Bankok, rendőr kapitányságok, kórházak és privát szféra céges hálózatai már mind áldozatul estek. Jellemzően az utóbbi években készpénz helyett bitcoint követelnek a zsarolók.

Nyilvánvalóan nem a bitcoin a probléma, de még mindig ez a legkevésbé nyomon követhető fizetési lehetőség. Biztonsági szakértők nem ajánják a váltságdíj kifizetését ilyen támadás esetén. Ugyanis semmi nincs garancia rá, hogy a bitcoin kifizetése után feloldanák az adatok zárolását. Sőt, sokszor további összegeket követelnek a támadók ha látják a fizetési hajlandóságot.

Egyelőre nincs hír, hogy a problémát megoldották volna San Franciscoban a hatóságok.