John McAfee ismét kiverte a biztosítékot kormányellenes véleményével

John McAfee újra beszólt. Szerinte nem a kriptovaluta és blokklánc vállalatok felelőssége a kriptovalutákkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzése. McAfee november 11-én a Washingtonban működő The Hill hírügynökségnek adott interjújában mondta el észrevételeit.

McAfee azt állítja, hogy a hatóságoknak nem kellene arra kérniük a kriptovalutával foglalkozó vállalatokat és kereskedési platformokat, hogy nyújtsanak segítséget a digitális valuták által végrehajtott illegális tevékenységek ellenőrzésében. McAfee azt reméli, hogy “a túlterhelt és korrupt kormányoktól szenvedő lakosság elsőbbséget élvez azokkal a bűnözőkkel szemben, akik ezzel a technológiával játszadoznak.

Nem rakhatod a felelősséget az én vállamra, mint vállalkozóra. Nem kérheted azt, hogy segítsek neked az esetlegesen bekövetkező bűncselekmények megelőzésében.”

Tavaly augusztusban, az Egyesült Államok Pénzügyi Bűncselekmény Végrehajtási hálózata kiderítette, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos gyanús tevékenységek bejelentései növekednek. Ezek száma akkoriban meghaladta a havi 1500-at.

Az iparág szereplői aktívan küzdenek a kriptós bűnözés ellen

McAfee állításai ellenére, miszerint a kriptovalutával foglalkozó vállalkozások nem felelősek a digitális valutákkal kapcsolatos gyanús magatartás nyomon követéséért, az iparág többi szereplője aktívabb szerepet vállal az ügyben.

A közelmúltban a Chainalysis new yorki székhelyű blokklánc elemző cég riasztást adott ki, mivel gyanús tranzakciókra figyeltek fel a 15 legnagyobb kriptovaluta között. A cég figyelmeztetéséinek célja az, hogy segítse a kriptovaluta tőzsdéket és más pénzügyi intézményeket a szabályozási és hírnévvel kapcsolatos kockázatok csökkentésében. A blokklánc elemző vállalat arra is felhívta a figyelmet, hogy fokozatosan növekszik a bitcoinnal elkövetett kiberbűnőzés. Ennek oka az, hogy egyre több bűnözői csoport választása a kriptovaluták királyára esik.

A tavasszal közzétett Chainalysis jelentése szerint, a zsarolóprogramok készpénz kivételi stratégiáinak 64%-a kriptovaluta tőzsdéken keresztüli pénzmosás volt, 12%-uk vegyes szolgáltatás, 6%-uk pedig peer-to-peer hálózathoz volt kapcsolható. A többi támadás esetében kereskedést nyújtó szolgáltatásokat illetve dark webes piacot használtak.

Nem ez az első eset, hogy McAfee a kormányokat és azok intézkedéseit kritizálja. Nem is telik el hét a botrányai nélkül, melyek miatt szavai már kezdenek hiteltelenné válni. A Twitteren hiperaktív életet élő McAfee-t az amerikai hatóságok már hónapok óta üldözik. Ez azonban nem akadályozza meg őt abban, hogy újabbnál újabb ötleteken törje a fejét. Májusban indította el McAfee Magic nevű kriptotőzsde platformját, melyet októberben a McAfeedex decentralizált token tőzsde követett.