John McAfee-t kiadják az USA-nak, állapota leromlott a börtönben

John McAfee felesége a férjével kapcsolatos legfrissebb hírekről értesítette a kriptoközösséget. A spanyol hatóságok a férfit hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak.

A polgárpukkasztó, megnyilvánulásaival sokakat feldühítő McAfee-t 2020 október elején letartóztatták a spanyol hatóságok Barcelonában. Az Igazságügyi Minisztérium és az amerikai Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet már egy jó ideje vadászott rá. A hatóságok vádjai értelmében McAfee több millió dollárhoz jutott különféle kriptoprojektek népszerűsítésért és tanácsadói munkákért, melyeket ‘elfelejtett’ az adóbevallásába beleírni. 2014 és 2018 között jóformán nem fizetett adót, ami miatt a hatóságok körözési listáján volt régóta. Az amerikai adóhivatal, az IRS azt állította, hogy a milliárdos férfi mások neve alatt rejtegette óriási vagyonát.

McAfee ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki és hiába bújkált évekig, három hónappal ezelőtt lecsaptak rá a spanyol hatóságok. A 90 napja börtönben lévő férfit hamarosan átadják az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé fog állni. McAfee felesége, Janice szerint azonban férje nincs túl jól állapotban, borzalmasan megviselte a rács mögött töltött idő. A nő a közösségi médiával nem foglalkozik aktívan, de tegnap tudatta a legfrissebb fejleményeket házastársával kapcsolatban és köszönetett mondott azoknak, akik ebben a nehéz helyzetben támogatják őket. Az asszony azt állította, hogy a férje nincs jól, borzasztóan lefogyott és komoly fájdalmai vannak. McAfee szeptemberben lett 75 éves, így érthető, hogy nem csattan ki az egészségtől egy lepusztult cellában.

Házi őrizetet kértek, de elutasították

Janice azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatos összes dokumentum megérkezett az Egyesült Államokba, az ügyvédek most egyenként próbálják értelmezni a férfi ellen felhozott vádakat, a lehetséges büntetést és azt is, hogyha McAfee veszít mekkora összegű kártérítést kell majd fizetnie. Az óvadékfizetés lehetősége fel sem merült. Janice a férje egészségi állapotára hivatkozva házi őrizetet kért, a bírák ezt azonban egyértelműen elutasították. Attól tartanak ugyanis, hogy a férfi megszökne és bújkálna csakúgy, mint ahogyan azt korábban tette. Bár a pandémia miatti korlátozó intézkedések megnehezítenék a dolgát, McAfee igen rafinált, így nem kizárt, hogy azonnal meglógna. A börtönbüntetés elkerülhetetlen, már csak az a kérdés, hogy hány évet kaphat.