Rács mögé került a vírusirtók bohém forradalmára

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Letartóztatták Spanyolországban John McAfee-t, a McAfee vírusirtó vállalat ellentmondásos alapítóját, miután adóelkerüléssel és hatóságilag nem regisztrált kriptovaluta értékesítéssel vádolták meg.

Az amerikai hatóságok még hétfőn fogalmaztak meg súlyos vádakat a vállalkozó ellen miután Spanyolországban letartóztatták. Az Igazságügyi Minisztérium adócsalással és az adóbevallások szándékos elmulasztásával vádolja McAfee-t.

A vád szerint McAfee több millió dollárnyi bevételhez jutott kriptovaluta projektek népszerűsítésével, tanácsadói munkával, előadásokkal és élettörténeti jogainak eladásával egy készülő dokumentumfilm számára. A több millió dolláros jövedelem ellenére 2014 és 2018 között McAfee szándékosan elmulasztotta beadni az adóbevallását.

A vád szerint McAfee kikerülte adófizetési kötelezettségét azzal, hogy jövedelmeit kezesek neve alatt futó bankszámlákra és kriptotőzsde számlákra irányította. A vádirat azt állítja továbbá, hogy McAfee szándékosan megpróbálta kijátszani az amerikai adóhivatalt (IRS) azzal, hogy mások neve alatt rejtegette a vagyonát, beleértve ingatlanokat, gépkocsikat és egy jachtot.

Amennyiben kiadják az Egyesült Államoknak és elítélik, McAfee-ra legfeljebb hat év börtönbüntetés vár.

A tőzsdefelügyelet (SEC) az értékpapír-kibocsátási törvények megsértésével vádolja

Szintúgy hétfőn az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete perelte be McAfee-t, mert állítólag megsértette az Egyesült Államok különböző értékpapír-törvényeit. A SEC szerint törvénysértést követett el a vállalkozó azzal, hogy milliós követőtáborának a Twitteren initial coin offering (kezdeti érmekibocsátás – ICO) befektetéseket reklámozott anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna a hirdetésekért járó kompenzáció tényét. A SEC egyben John McAfee testőre ellen is vádat emeltek bűnrészesség vádjával.

A SEC állítása szerint “McAfee több ICO-t népszerűsített a Twitteren, állítólag pártatlannak és függetlennek tettetve magát, annak ellenére, hogy több mint 23 millió dollár értékű digitális eszközt fizettek neki az akciókért.”

A vádak szerint a testőre segítette McAfee-t a promóciós kampányok egyeztetésében az ICO-projektek tulajdonosaival, a kampányok lebonyolításában, a digitális eszközök fiat pénzre váltásában stb. Állítólag a testőr legalább 316 000 dollárt kapott a segítségért cserébe. A vádirat szerint amíg McAfee és a testőr komoly profitra tett szert az ICO-hirdetéseknek köszönhetően, addig az ICO-projektekbe fektetők sokszor az összes pénzüket elvesztették.

A vádiratok McAfee bohém életmódjának részleteit is tartalmazzák. A SEC írja, hogy “McAfee extravagáns bejegyzései (például a BTC áremelkedésével kapcsolatos előrejelzések tweetelése és a f**kam elfogyasztása a nemzeti tévében”, ha ezek az előrejelzések nem válnak be) és a BTC előrejelzéseivel kapcsolatos interjúk hatalmas mennyiségű nyilvánosságot generáltak, különösen a digitális eszköz közösség tagjainak körében. 2017 júniusától – közvetlenül a McAfee első BTC árjóslata előtt – 2017 decemberéig McAfee nagyjából 62 000 követőjének száma 500 000 fölé emelkedett a Twitteren.”

A SEC megjegyzi, hogy McAfee 1 000 000 USD-os BTC árjóslata több mint 12 000 ‘lájkot’ és 8 000 ‘megosztást’ kapott. Amint McAfee hírnevet szerzett a digitális eszköz közösségében, az ICO-kibocsátók Twitter közvetlen üzeneteken keresztül, majd később legalább egy dedikált e-mail címen keresztül kezdtek kapcsolatba lépni vele (kezdetben McAfee tweetelt, később pedig Watson [testőre] kezelte McAfee irányításával), hogy érdeklődjenek promóciós lehetőségekről ICO-projektjeik számára. Évekkel később McAfee elismerte, hogy a BTC árjóslata pusztán az új felhasználók becsalogatását szolgálta.”

A SEC állítása szerint “2017 novemberétől McAfee (majd később Watson) közölte az ICO-kibocsátókkal, hogy McAfee népszerűsíti projektjüket és tanácsadóként listázhatják McAfee-t, ha az értékesítésre szánt digitális eszközök százalékos arányát átadják McAfee-nak és/vagy BTC-ben fizetnek. McAfee általában a promóciós tweetjeit más digitális eszközökre való figyelmeztetéssel kötötte egybe, amelyeket nem hirdetett vagy állt kapcsolatban más módon. Például 2017. december 22-én McAfee azt tweetelte, hogy “Igen, most már több mint 1500 érme létezik. És igen, a legtöbb vicc vagy egyenesen átverés. De ezek között az érmék között vannak… bizonyított nyertesek.””

Mennyit keresett McAfee az ICO-hájpon?

A hatóságok összeszedték az állítólagos McAfee kompenzációkat is, amiket egyes ICO-projektek tulajdonosai fizettek neki.

Egy 2019-ben rögzített podcastban arra a kérdésre, hogy körözik-e az amerikai hatóságok, McAfee azt válaszolta: “Nos, tudom, hogy az FBI a nyomomban van. Az FBI ez év január 22-én részt vett elítélésemben. És a CIA, vitathatatlanul a CIA. És mindez az adóhatóság és a SEC nevében történik.”

McAfee azt állította, hogy a podcast idején egy Faraday-ketrec belsejéből beszélt. “Ebből a szobából semmi sem juthat ki vagy be, kivéve az internetkapcsolatot, amely VPN-hálózatok nagyon összetett sorozatán megy keresztül” – magyarázta akkor McAfee. “A Faraday-ketrec egy olyan szoba, amiben most is vagyok, ahol fémes anyagot használnak a jelek be- vagy kimenetének blokkolására. Ennek oka az, hogy soha nem lehet tudni, hogy mi lett meghackelve. Az én helyzetemben lehetetlen, hogy telefonom legyen, szinte azonnal megtalálnánk. Nem viszünk ki elektronikus felszerelést a szobán kívülre. Ami a teremben van, még ha feltörték is, mind a hardver, mind a szoftver nem tud kommunikálni azzal, aki feltört, és nem tud kommunikálni sem kémprogramokkal, sem központi szerverrel, sem bármi mással.”

Arról nincs hír, hogy McAfee mit keresett Spanyolországban, ahol letartóztatták. Néhány hónappal ezelőtt még a Balti-államok egyikében, illetve Ukrajnában vélték felismerni.

McAfee indult az idei elnökválasztásokon, majd azután egy rövid egyesült államoki tartózkodás után hajóján a Bahamákra menekült azt feltételezvén, hogy az FBI és az adóhatóságok a nyomában vannak. Ha többet szeretnél megtudni McAfee kalandos életéről, ami néhány esetben bizonyítéka a központi hatóságokkal szembeni megalapozott dacnak és a libertáriánus eszméknek, akkor pillants rá a következő cikkekre:


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.