Jóváhagyták a Bitcoin kötvények kibocsátását El Salvadorban

El Salvador törvényhozó gyűlése január 11-én elfogadta a digitális értékpapírokról szóló törvényt, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy Bitcoin-alapú kötvényeket bocsásson ki. A törvényjavaslatot először novemberben terjesztették a parlament elé.

A törvényjavaslat elfogadása változásokat hoz a kriptószabályozásban

A javaslat lehetővé teszi a Bitcoin-kötvények, a köznyelvben “Vulkán-kötvényeknek” nevezett értékpapír kibocsátását. Körülbelül egy évvel ezelőtt jelentették be, hogy El Salvador 1 milliárd dollár értékben fog bitcoin alapú kötvényeket kibocsátani a Liquid Networkön, a Bitcoin egyik mellékláncán. Tehát az ötlet már hosszú ideje megszületett, de a bitcoin árának volatilitása miatt óvatosnak kellett lenniük a döntéshozatallal kapcsolatosan, nehogy rosszul süljön el a dolog. Hiszen az ország nyakán így is lóg egy 800 millió dolláros adósság, melyet januárig kell kifizetniük.

A törvényjavaslatot nem egyhangúlag fogadták el. A mellette szóló 62 szavazat azonban bőven elég volt ahhoz, hogy a bitcoin hívők csapata dőljön hátra mosolyogva. Az a 16 tag, aki ellenezte a döntést, azt mondta, hogy szerintük a javaslat nem reagál a nyilvánosság problémáira.

A digitális értékpapírokról szóló dokumentum alapján a javaslat “megteremti azt a jogrendet, amely jogbiztonságot nyújt az El Salvadorban végrehajtott nyilvános kibocsátások során használt digitális eszközök bármely jogcímmel történő átruházási műveletekhez”.

Egy Bitcoin Alapkezelő Ügynökséget is alapít az ország

A törvényjavaslat egyebek mellett egy nemzeti digitális eszközökkel foglalkozó bizottság létrehozását kéri, amely kriptoregulációs szervként és a piac előmozdítójaként szolgálna. Ezért úgy döntöttek, hogy a törvényjavaslat nevében létrehoznak egy Bitcoin Alapkezelő Ügynökséget. Az egyesület “a salvadori állam által végrehajtott digitális eszközök nyilvános felajánlásaiból származó pénzeszközök és az említett felajánlásokból származó hozamok kezelésére, védelmére és befektetésére” összpontosít majd.

Bukele az egyik legkitartóbb bitcoiner

A piciny közép-amerikai ország folyamatosan felbukkan a hírekben, mióta 2021-ben törvényesítették a bitcoint hivatalos fizetőeszközként. Noha ezek a hírek nem mindig voltak pozitív hangvéltelűek – főleg az ország miniszterelnöke, Nayib Bukele körül – a figyelmet minden esetben sikerült magukra hívniuk.

Az elnököt, akinek bitcoinba fektetett hite rendíthetetlen, gyakran szólják le felelőtlen ígéretei és döntései miatt, melyek nem látszanak a kívánt eredményt hozni. A Bloomberg novemberben megosztott egy cikket, melyben mélyen kritizálta Bukele irányítását.

“Egy év elteltével egyértelmű, hogy a lépés kudarcot vallott. Az országban szinte senki sem használja a Bitcoint, és az a néhány ember, aki vásárolt, miután Bukele törvényes fizetőeszközzé tette, nagyot veszített volna: a Bitcoin 2021 szeptembere óta 61%-ot esett. Egy olyan országban, ahol sokan kevesebb mint napi 10 dollárból élnek, több százmillió dollárt költött arra, hogy kripto-befolyásolóvá váljon, éppen kriptopiac beesése előtt. A bukás mögött egy kis csoport evangélista állt gazdagabb országokból – startup-vezérigazgatók, influencerek, szélhámosok. Egy egész országot mozgósítottak egy reklámfogásra. Még akkor is Bukele-nek szurkoltak, amikor tömeges letartóztatásokat rendelt el, és megtöltötte a Legfelsőbb Bíróságot, amely később úgy döntött, hogy az alkotmányos tilalom ellenére indulhat az újraválasztáson. A salvadoriak még mindig küzdenek a következményekkel.”

Az írásra a salvadori elnök egy Twitter bejegyzéssel válaszolt, melyben úgy fogalmazott, a cikk “tele van hazugsáokkal”.

Pozitív reakciók

A döntésre reagálva a milliárdos Tim Draper úgy gondolja, hogy az ország Bitcoin-befektetései a világ egyik leggazdagabb nemzetévé tennék az országot. Ezzel szemben a Bitcoin-korszak megjelenése óta sok olyan hírről olvashattunk, melyek a lakosság kételkedéséről szólnak a virtuális valuta mindennapos használatával kapcsolatosan. A tavalyi jelentések szerint a legtöbb el salvadori felhagyott a Chivo Bitcoin-tárcájának használatával. Ennek valószínűsíthető oka egyébként az, hogy nem részesültek megfelelő oktatásban az új rendszer használatáról. Pedig az ország a bevezetést követően hangsúlyozta a Bitcoin-oktatás fontosságát, annak működéséről, használatáról és jelentőségéről való tanulást.