Jövő évtől kriptóban is rendezni lehet a helyi adót Rio de Janeiro-ban

A brazil Rio de Janeiro-ban a jövő évtől a lakosok akár kriptovalutákban is befizethetik a helyi ingatlan- és értékadót. Ez lesz az ország első városa, ahol ilyenre lehetőség lesz. Rio de Janeiro városa más szálon is nyit a kriptók felé, ugyanis még januárban jelentették be, hogy a város vagyonának 1%-át bitcoinba fektetik.

Egy közelmúltbeli rendezvényen, ahol a város polgármestere, Eduardo Paes is jelen volt, az önkormányzat illetékesei bejelentették, hogy jövő évtől kezdődően elérhetővé teszik az IPTU nevű önkormányzati adó kriptovalutákkal való kiegyenlítésének lehetőségét. Ez az adótípus a lakosok ingatlanjai és más nagyobb értéktárgyai után szedi be a város.

A kezdeményezés révén Rio de Janeiro az első olyan város Dél-Amerikában és Brazíliában, amely lehetővé teszi az adók kriptovalutával történő fizetését. Egy sajtóközlemény szerint e cél elérése érdekében a városnak külső cégekre kell támaszkodnia, amelyek feldolgozzák a kifizetéseket és átváltják azokat brazil reálra. Ily módon a város kasszájában a helyi fizetőeszköz fog landolni és nem sértenek egyetlen országos adótörvényt sem.

A javaslatról Eduardo Paes polgármester kijelentette:

Arra törekszünk, hogy egyértelművé tegyük, hogy Rio városában vannak hivatalos kezdeményezéseink, amelyek számolnak ezzel a piaccal. Mostantól azok, akik kriptovalutába fektetnek be, és Rio városában élnek, itt el is költhetik az eszközeiket azzal, hogy befizetik Rio városának a hivatalos helyi adót. Nagyon gyorsan be fogjuk vezetni.

A város kriptovaluta-integrációs tervei itt nem állnának meg itt. Pedro Paulo, Rio városának pénzügy-tervezési titkára szerint a város a jövőben még több szolgáltatását tenné kriptovaluta kompatibilissé:

A jövőben ez kiterjeszthető lesz olyan szolgáltatásokra, mint például a taxizás. Továbbmenve ezeket a kriptoeszközöket a művészetek, a kultúra és a turizmus ösztönzésére is fel fogjuk használni NFT-ken keresztül, illetve megbízható és felelősségteljes irányítási politikát dolgozunk ki a kriptobefektetések megvalósulásának értékelésére.

Ez utóbbi cél érdekében Rio városa egy új intézményt hoz létre, a ‘kriptobefektetési önkormányzati bizottságot’, amely azt vizsgálja, hogyan lehet a városi forrásokat a leghatékonyabban kriptovalutákra fordítani úgy, hogy azok megfelelnek az ország közkiadásokra vonatkozó összes törvényének.